Blot 10 km vest for Kyotos centrum finder du Arashiyama, et af områdets mest populære sightseeing-mål. Hver dag i sæsonen strømmer besøgende til. Enten med turistbus eller med en af de hele tre jernbaner, der servicerer stedet. Alligevel skal du ikke lade dig afskrække, for Arashiyama er så afgjort et besøg værd. Du skal blot gribe det an på den rigtige måde.

Arashiyama ligger blot tyve minutters togtur fra Kyoto Station

Tenryuji Temple og Bambuslunden
De to attraktioner, som hovedparten af de mange turister først og fremmest kommer for at se, er Tenryuji-templet, et af Kyotos fem vigtigste zen-templer, og Arashiyama bambuslund.

Vil du undgå at se begge dele i gåsegang sammen med hundredvis af andre, gør du klogt i at møde op om morgenen, så tæt på dagens åbningstid som muligt. For Tenryuji er det kl. 8:30 og for bambuslunden kl. 9:00. Gør du det, har du en god chance for at nyde de to seværdigheder, inden de mange turistbusser begynder at rulle ind.

Fra Saga Arashiyama Station er der knap 10 minutters gang til Tenryuji Temple.

Templet blev grundlagt i det 14. århundrede

Tenryuji ligger ned til en lille dam og er omgivet af en af Kyotos smukkeste landskabshaver, som det bestemt er værd at dvæles ved. Ikke mindst om efteråret, når ahornbladene er røde. Når du har set dig mæt, kan du med fordel forlade tempelområdet af den nordlige udgang, og du er nu ganske tæt på bambuslunden.

Grøn er håbets farve

Togetsukyo Bridge
Når du har set begge disse seværdigheder, er der uden tvivl begyndt at blive trængsel i området. Gå tilbage til stationen og om på bagsiden af den. Her finder du en cykeludlejningsforretning, hvor du kan leje på timebasis. Husk at få et kort over området med.

Togetsukyo Bridge er 155 meter lang

Kør nu ned mod floden til Togetsukyo Bridge, Arashiyamas vartegn, som er placeret præcis der, hvor Hozu River bliver til Katsura River. Fortsæt mod vest langs floden så langt, du kan komme, og giv dig undervejs god tid til at betragte trafikken på floden med de karakteristiske langbåde, der skal stages frem. Får du tid til overs, kan du også selv hyre en bådfører til at give dig en sejltur på floden.

Salgsbåde sælger forfriskninger til bådturisterne

Saga-Toriimoto Preserved Street
Hvor vejen ender, drejer du mod nord ind i landet, passerer Tenryuji og bambuslunden, hvor der formentlig vil være mange besøgende nu. Fortsæt mod nordvest og inden længe vil du have det hele for dig selv. Find Adashi Nenbutsuji Temple på kortet og kør i retning af det. Lige med et befinder du dig i en hel anden tidsalder. I en landsbygade med fine velbevarede stråtækte huse fra Meiji-perioden.

Saga-Toriimoto Preserved Street kaldes dette sted

Otagi Nenbutsu-ji
Længere oppe mod nordvest finder du Otagi Nenbutsu-ji Temple, som især er berømt for sine 1200 rakan-figurer. Rakan er betegnelsen for disciple af Buddha, som har opnået indsigt (enlightenment). Denne indsigt er blevet belønnet med forevigelse i form af en lille stenfigur. Ikke to figurer er ens. Hver har sine personlige kendetegn. Enkelte af dem fremtræder som karrikaturer, og det er tydeligt, at stenhuggeren, som fremstillede dem, ikke var uden en vis sans for humor.

Rakan-figurer ved Otagi Nenbutsu-ji

Ukai
I perioden juli til og med september, har du mulighed for at opleve en for os vesterlændinge noget aparte 1300 år gammel skik kaldet Ukai eller fiskeri med skarver. Det foregår på Hozu River om aftenen efter mørkets frembrud. Du kan enten opleve det inde fra land eller ved at sejle ud i den båd, hvorfra det foregår. Jeg anbefaler så afgjort det sidste.

Du går om bord i et langstrakt fartøj, og to fiskere iført traditionel klædedragt stager dig ud midt på floden. I båden medbringer de et bur med tre-fire skarver. Ud fra forstavnen hænger en trådkurv, og i den tænder de en blussende ild for at lokke fiskene til. Hver skarv får nu et reb snøret om halsen og bliver smidt over bord. Rebet tjener to formål. Dels kan fuglen ikke slippe væk, og dels kan den ikke sluge fisk over en vis størrelse. Så snart en af fiskerne fornemmer, at der er bid, bliver skarven halet om bord igen og tvunget til at spytte sin fangst ud.

På fisketur i Arashiyama

Du kan læse meget mere om Arashiyama her.