Dette indlæg beskriver en rejse, som på vej til Matsushima bringer dig til følgende lokaliteter i Tohoku-regionen: Lake Inawashiro, Hideyo Noguchi Memorial Museum, Bandai-Asahi National Park og Goshikinuma.

Matsushima ligger i Tohoku-regionen små 400 km fra Tokyo og ca 20 km fra Sendai

Matsushimabugten betragtes traditionelt som et af Japans tre mest naturskønne steder, “Nihon Sankei”. En betegnelse, der blev givet i midten af det 17. århundrede. De andre to er Miyajima og Amanohashidate. Over 200 små fyrretræsbevoksede øer ligger strøet ud over hele bugten. De har alle mulige former og størrelser, og hver eneste af dem har et navn. Tilsammen udgør de et helt unikt skue. En seværdighed, som bestemt er hele rejsen værd.

Togturen fra Tokyo til Sendai varer knap to timer. Herfra går der et lokaltog til stationen, Matsushima Kaikan, hvor du står af. Denne tur tager yderligere 40 minutter. Matsushima er blot en lille by med under 15.000 indbyggere, mens nabobyen Sendai for længst har passeret en million.

Undervejs nordpå fra Tokyo passerer du rigtig mange naturskønne områder, så har du mulighed for det, kan det være en rigtig god ide i stedet at leje en bil.

Tag for eksempel toget til Utsunomiya og lej bilen der. Så slipper du for at skulle køre bil i Tokyo, hvilket kan være noget af en udfordring. Bestil bilen hjemmefra hos et af de udlejningsselskaber, som ligger tæt på Utsunomiya Station.

I det følgende er der nogle forslag til, hvad du kan se på vejen, hvis du vælger billøsningen. Gør du ikke det, kan du blot scrolle ned til Matsushima, med mindre du har rigtig god tid og vil forlade dig på de lokale busser, som ofte kun byder på meget sporadiske afgange.

Lake Inawashiro
Fra Utsunomiya kører du nordpå ad Tohoku Expressway (E4). Efter ca. 130 km kører du fra ved Kikuta-udfletningen og tager E49 ind i landet. Fortsæt ad denne knap en halv time, og tag så Inawashiro-Bandaikogen afkørslen. Herfra er der kun kort vej ned til Lake Inawashiro, der med sine 103 kvadratkilometer er Japans fjerdestørste sø. Den ligger en halv kilometer over havets overflade og er 94 meter dyb.

Udsigt over Inawashiro-søen på en gråvejrsdag

Du kan læse mere om Lake Inawashiro her.

Hideyo Noguchi Memorial Museum
Når du nu er på de kanter, skulle du tage at aflægge et besøg på museet til minde om den japanske bakteriolog, Hideyo Noguchi (1876-1928), som vandt international anerkendelse for sin forskning i syfilis og senere gul feber. Det sidste kom til at koste ham livet i en alder af blot 51 år. Som en del af museet, der beskriver hans liv og karriere, kan du se hans barndomshjem. Alt sammen tankevækkende og interessant. Og synes du, at der er noget bekendt ved hans ansigt, er det ikke så mærkeligt, for hans portræt har i mange år prydet 1000 yen sedlen. Læs mere her.

Udsnit af Hideo Noguchis barndomshjem

Bandai-Asai Nationalpark
Kør nu mod nord, under Expressway E49 og videre under jernbanen. Dernæst til venstre ad Vej 7. Fortsæt 6.5 km og drej så til højre ad vej 64. Du befinder dig nu på den såkaldte Bandai Gold Line, en smuk sightseeing rute, som fører op forbi den 1816 meter høje vulkan, Mount Bandai, og videre ned til søhøjlandet Ura-Bandai, som også byder på et væld af naturskønne scenerier, heriblandt Goshikinuma.

Mount Bandai i oktober

Læs mere om Bandai her.

Goshikinuma
Goshikinuma (De fem farvede søer) opstod, da vulkanen Mount Bandai gik i udbrud i 1887. Forskellige mineraler og andre vulkanske sedimenter aflejrede sig i søerne og forlener dem nu med et ganske særligt farveskær, som varierer fra sø til sø, og som kan skifte alt efter vejr, årstid og tid på dagen. Tag dig tid til at gå langs den ca. 4 km lange Goshikinuma vandrerute, som passerer mere end 10 søer af forskellig størrelse, og nyd den pragtfulde udsigt og de mange overvældende farveindtryk. Ved Lake Bishamon, som er den første sø, du kommer til, er det muligt at leje en robåd. Læs mere om Goshikinuma her.

Lake Bishamon er den største af de fem søer

Matsushima
Fra Goshikinuma tager du først vej 459 og derefter vej 115 tilbage til Tohoku Expressway (E4). Derefter fortsætter du 87 km ad denne mod nord indtil Sendai-Minami frakørslen. Her drejer du ind på E48 og sætter kursen mod Matsushima, som ligger yderligere 40 km i nordøstlig retning.

Søjlen byder velkommen til Matsushima – et af Japans tre mest naturskønne steder

En sejltur i Matsushima-bugten er et absolut must. Tag en tur med en af de mange sightseeingbåde, som afgår hele tiden. Nogle af dem opereres som rene turistfælder. Først betaler du en ikke ringe sum for at komme om bord, og dernæst skal du betale “1. klasses tillæg”, hvis du gerne vil op på dækket for rigtig at kunne nyde udsigten. Men tag det med godt humør. Det er ganske vist en fælde, men maddingen er uforlignelig.

Bell Island – nok den mest fotograferede ø i Matsushima-bugten

Når du igen er tilbage på land, kan du med fordel krydse den 252 meter lange rødmalede bro over til Fukuura Island, en af de få øer i bugten, som det er muligt at besøge. Spadser ad øens små stier og nyd udsigten ud over bugten. Læs mere om Matsushima her.

Fukuura Island fremstår som en naturlig botanisk have. Udsigt ind imod fastlandet