Dette indlæg beskriver en rundtur til følgende steder på Izu-halvøen: Jogasaki Coast, Mount Omuro, Kawazu Nanadaru (De syv vandfald), Shimoda, Shirahama Beach og Cape Irozaki.

Ca. 100 km sydvest for Tokyo ligger halvøen Izu (Izu Hanto), som bestemt er et besøg værd. Izu var tidligere et yndet sommerferiested for tokyoiter, som søgte ud til natur og strand eller tog på spaophold. I de senere år har antallet af japanske turister på Izu været faldende. Måske, fordi mange japanere vælger udlandsrejser i stedet. Til gengæld har udenlandsk charterturisme opdaget området, herunder det danske rejsebureau, Albatros, som tilbyder nogle dages badeferie i Shimoda.

Men halvøen er ikke overrendt af turister, tværtimod. Der hersker en ro og en tilbagelænethed, som er i skærende kontrast til den nærliggende metropol. Izu byder på mange enestående naturoplevelser, samt fiskeretter af høj kvalitet til lave priser.

For at komme dertil fra Tokyo kan du tage hurtigtoget Shinkansen til Atami. En rejse på ca. 40 minutter. Derfra enten videre med lokaltog og busser eller med lejet bil. Er du alene, er det formentlig bedst at gøre brug af førstnævnte. Er I flere sammen, kan I med fordel leje bil hos en af de udbydere, som ligger tæt på stationen. Det er en god ide på forhånd at reservere en bil på nettet, da du ellers risikerer at støde på store sproglige udfordringer hos biludlejeren.

Jogasaki Coast
Fra Atami går turen til halvøens største by Ito og herfra videre ca. 10 km mod syd til Izu Kogen området og Jogasaki – en forreven kyststrækning, som byder på en 10 km lang vandrerute med udsigt over Sagami Bugten. Et af højdepunkterne undervejs – i mere end en forstand – er den 48 meter høje og 23 meter lange Kadowakizaki hængebro. Har du behov for at nyde udsigten endnu højere oppe fra, er der lige i nærheden et fyrtårn med udsigtsplatform, som kan bestiges. Det er dog ikke nødvendigt at vandre alle 10 km for at se disse seværdigheder.

Kadowakizaki Suspension Bridge

Mt. Omuro
Er du i bil, er det nemt at lave en afstikker fra Jogasaki Coast til Mt. Omura – en ca. halv km høj græsbevokset, udslukt vulkan. Du kan tage en stolelift op til toppen, hvorfra der i godt vejr er udsigt til Mt. Fuji. Rundt om vulkanens krater, som har en diameter på ca. 300 meter, løber der en vandresti. I bunden af krateret er der opstillet målskiver, hvor besøgende kan afprøve deres evner inden for bueskydning. Og for vovehalsene er det muligt at paraglide ned ad bjerget.

Stolelift til toppen af Mt. Omuro

Kawazu Nanadaru (De syv vandfald ved Kawazu)
Oppe i bjergene ikke langt fra den lille by, Kawazu finder du de syv vandfald. De ligger langs en vandresti og rangerer i højde fra 2 meter til 30 meter. Langs stien er der flere statuer, som forestiller danserinden og studenten – de to hovedpersoner i Yasunari Kawabatas berømte novelle, Izu-danserinden, som i 1926 blev hans litterære gennembrud.

Kawabata fik i 1968 tildelt Nobelprisen. Novellen er desværre ikke oversat til dansk, men findes på engelsk under titlen, The Izu Dancer. Den handler om den unge student fra Tokyo, som slår følge med en lille omrejsende dansetrup, der til fods bevæger sig ned over halvøen. Undervejs kommer de netop igennem det område, hvor de syv vandfald befinder sig, selv om disse ikke specifikt nævnes i novellen. Det er en meget rørende og stemningsmættet lille historie, der absolut kan anbefales som rejselitteratur til netop denne tur.

Izu-danserinden og studenten

Er du heldig, kan du også møde et mere nutidigt islæt i form af en flok våddragt- og hjelmklædte udøvere af den ædle sport “body rafting”, der i al sin enkelthed går ud på med sand dødsforagt at tage den hurtige vej ned ad floden og ned igennem de forskellige vandfald.

Som diametral modsætning til den naturoplevelse, som vandfaldene udgør, finder du lige i nærheden et imponerende, omend ikke særlig kønt stykke ingeniørkunst, i form af den såkaldte Kawazu Nanadaru Loop Bridge. En motorvejsbro, der snor sig som en spiral højt op i himlen. Et godt eksempel på, at Japan i den grad er kontrasternes land.

Kawazu Nanadaru Loop Bridge

Shimoda
Byen Shimoda spiller en vigtig rolle i Japans nyere historie. Det var her den første fredstraktat mellem USA og Japan blev underskrevet i 1854, efter at Kommandør Perry med sine sorte skibe havde tvunget Japan til at åbne sig mod resten af verden og gøre en ende på over 200 års isolationspolitik. Det var også her Generalkonsul Townsend Harris etablerede det første amerikanske konsulat i Japan.

Disse begivenheder har sat deres tydelige præg på Shimoda. I den sydlige del finder du således Perry Road, et meget idyllisk kvarter med gamle huse, som ligger langs en kanal. Og rundt omkring i byen er der monumenter for Kommandør Perry og hans sorte skibe.

Perry Road

Et anderledes mindesmærke for amerikanernes indtog er Okichi Memorial Hall, som ligger ved siden af Hofukuji Templet. Okichi var en smuk 17-årig geisha, som blev “adopteret” af Generalkonsul Townsend Harris, skønt hun var forlovet med en lokal tømrer. Harris var en ældre mand, som på grund af et skrantende helbred , blev tvunget til at rejse hjem til USA kun nogle få år senere. Men da var Okichis skæbne beseglet. Tojin Okichi, “udlændinge-Okichi blev hun kaldt, og ingen i det lille samfund ville sidenhen vide af hende. Hun endte som dybt alkoholiseret værthusholder for et tvivlsomt klientel og valgte til sidst at tage sit eget liv.

Hendes sørgelige historie er beskrevet i både japanske og amerikanske film. Og vil du vide mere, kan du læse bogen: “Butterfly in the Wind” af Rei Kimura. En lille roman baseret på Okichis liv.

Tojin Okichi

Kommer du til Shimoda om sommeren, kan du nyde strandlivet på Shirahama Beach, en meget populær 800 meter lang sandstrand i udkanten af byen. Her kan du også underholde dig med forskellige former for vandsport. Nedenstående to links kan give dig nogle ideer til, hvor du kan leje surfudstyr, kajakker og lignende.

https://realsurf.jp/2174-2%20Surf%20Shop og https://en.activityjapan.com/search/canoe/tokai/shizuoka/168/

Shirahama Beach

Cape Irozaki
Cape Irozaki befinder sig på Izu-halvøens sydligste spids. Herfra – 100 meter over havets overflade – er der en formidabel udsigt over en forreven kystlinje og det blå Stillehav. Skulle du finde på at sejle stik syd herfra, ville første landkending være Ny Guinea, næsten 4000 km væk. På dette forbjerg finder du også bygget ind i en sprække i klippevæggen Ishimuro Shrine, som huser en guddom, der beskytter de søfarende.

Cape Irozaki