I Gunma-præfekturet, omkring 120 km nordvest for Tokyo ligger byen Takasaki, som er daruma-dukkens oprindelsessted. Byen er især kendt for to seværdigheder: Templet Shorinzan Darumaji, som netop er tilegnet Daruma, og en kolossal Kannon–statue, som kan ses langvejs fra.

Men der er også en tredje seværdighed, som efter min mening er mindst lige så interessant. Nemlig nogle 1.500 år gamle gravhøje, kaldet Hodota Kofun-gun.

Takasaki ligger ca. en time med toget fra Tokyo Station.

Takasaki er nogenlunde på størrelse med Århus

Shorinzan Darumaji Tempel
Det er rimelig nemt at komme med offentlige transportmidler hertil. Men skal du videre til f.eks. den store Kannon-statue, bliver det lidt mere kompliceret, da tog- og busforbindelserne i denne by ikke passer særlig godt sammen. Selv løste jeg problemet ved at tage en taxi. Den kørte mig fra stationen rundt til begge seværdigheder og derefter tilbage igen til udgangspunktet. Det var chaufføren selv, der forslog mig denne løsning, og jeg betalte ikke for ventetiden de to steder.

Klokketårnet

Indgangen til Shorinzan Darumaji befinder sig ved foden af en bakke. Herfra skal du op ad flere sæt lange trapper for at komme op til hovedbygningen. Undervejs passerer du under templets klokketårn.

Hele komplekset ligger i en smuk og frodig park, så giv dig god til at nyde omgivelserne på vej op.

Den sidste trappe op til hovedtemplet

Vær forberedt på en overraskelse, når du når helt op. Måske har du en forventning om, at et zen-tempel skal udstråle en vis form for askese. Det er bestemt ikke tilfældet her. Forsiden af bygningen er prydet med et væld af daruma-dukker i alskens farver og størrelser. 

Og det er der en særlig grund til. Det var nemlig her ideen om at fremstille en daruma-amulet opstod sidst i det 17. århundrede. Senere overtog lokale bønder produktion og markedsføring. Den nuværende version af dukken er blevet solgt siden det 19. århundrede. Det anslås, at 80 procent af alle Japans daruma-dukker er produceret i Takasaki.

Daruma-dukker i alle afskygninger

Læs mere om Shorinzan Darumaji her.

Byakue Daikannon
Du kan ikke undgå at få øje på den allerede, når du ankommer til Takasaki Station. Den 42 meter høje staue af Kannon, kendt som barmhjertighedens gudinde. Og for at lægge yderligere alen til hendes vækst er hun opført på toppen af en bakke, som meget passende kaldes Kannon-bjerget. På japansk Kannonyama.

Kannon-statuen i Takasaki blev opført i 1936

Vil du gerne nyde udsigten, er der en indvendig trappe, der fører op til statuens skulderparti, hvorfra du har frit udsyn over Takasaki og omegn.

Kannon-firguren hører til templet Jigen-in, hvor troende par kommer for at bede om et lykkeligt ægteskab, frugtbarhed og en problemfri fødsel.

Jigen-in templet blev flyttet hertil fra Koyasan i 1941

Hodota Kofun-gun
Ca. 8 km nord for Takasaki Station ligger en lille gruppe gravhøje ganske tæt på hinanden. De kaldes under et Hodota Kofun-gun og kan dateres tilbage til omkring år 500. Kofun, som betyder gravhøj har givet navn til en historisk periode, der strækker sig fra år 250 til år 538. Her var det almindeligt at stede højtstående personer til hvile i en gravhøj, der havde form som et nøglehul. Så almindeligt, at der i dag angiveligt findes omkring 160.000 af slagsen i hele Japan.

Hvad der gør Hodota Kofun-gun til noget helt specielt er, at en af de tre gravhøje er blevet restaureret, så den nu fremstår, som man mener, at den oprindeligt så ud. Det kan du kun opleve nogle få andre steder i Japan.

Hachimanzuka – Et 102 meter langt gravmæle

Du kan komme ind og se selve gravkammeret, som ligger i den runde ende af nøglehullet, og derefter kan du bestige selve gravhøjen og nyde udsigten. 

Når du nærmer dig Hachimanzuka, som det restaurerede gravmæle hedder, kan du ikke undgå at støde på en af de mange små lerfigurer, der står vagt hele vejen rundt. Haniwa kaldes de, og de er karakteristiske for hele Kofun-perioden.

Den lille Haniwa-figur holder godt øje med dig

Nogle få hundrede meter væk støder du på endnu en kofun, men den ser ud, som de som oftest gør – nemlig som en aflang græsbeklædt høj af nogenlunde samme størrelse som sin nabo. Men selv om den ikke er restaureret på samme måde, er det dog tydeligt, at græsset ikke får lov til at vokse vildt, som du ser det så mange andre steder.

Denne gravhøj kan du også bestige

Kamitsukenosato Museum
Ikke langt fra gravhøjene rager den slumrende Haruna-vulkan i vejret. Men den har ikke altid slumret. Både i år 500 og i år 550 var der nogle voldsomme udbrud, der begravede de omkringliggende landsbyer i aske. På nøjagtig samme måde, som det skete tilbage i tiden med den italienske by Pompeii. Og lige som dér har omhyggelige udgravninger givet et meget præcist indtryk af, hvordan livet formede sig dengang. 

De fund, man har gjort, kan nu ses på det nærliggende arkæologiske museum, hvor fine modeller af datidens landsbyer er udstillet. Hertil kommer mange forskellige typer haniwa – både dyr og mennesker – set i forskellige sammenhænge. Alle er de omhyggeligt fremstillede reproduktioner, der på en charmerende måde viser, hvordan tingene foregik i de finere kredse for omtrent 1.500 år siden.

Den lokale fyrste opvartes af en “shrine maiden”

Jeg kan bestemt anbefale dig at besøge både gravhøjene og museet, men det kan være lidt svært at finde derud. Det bedste du kan gøre, er derfor at forhøre dig på byens turistkontor, som ligger ved stationen om, hvilken bus du skal tage. 

Vil du vide mere om kofun og museum, kan du klikke her.