Godt gemt af vejen i den allervestligste del af Shimane-præfekturet på den vestlige del af Japans hovedø, Honshu finder du den lille by Tsuwano. Byen ligger så afsides, at de færreste turister, det være sig udenlandske eller japanske, har hørt om den. Ikke desto mindre er den bestemt et besøg værd. Tsuwano ligger ca. en time med toget fra Yamaguchi Station.

Kommer du f.eks. fra Hiroshima, er du nødt til at skifte tog i Yamaguchi

Samuraikvarter
Byen er ikke større end, at du sagtens kan se den til fods. I dens midte er der en lang gade med fine gamle velbevarede samuraihuse, hvor du føler dig hensat til en anden tidsalder, og langs gaden løber en kanal fyldt med farvestrålende karper. Hvor du end lader øjet falde, udstråler alting en kølig velorden.

Tsuwanos samuraigade

Derfor var kontrasten og min undren så meget desto større, da jeg fik øje på gadens første bygning, der er en katolsk kirke. Min umiddelbare tanke var, at jeg ikke var kommet til Japan for at se på kirker, men nysgerrigheden drev mig, og jeg gik indenfor. Stor var min overraskelse og forfærdelse, da det gik op for mig, hvorfor der lå en kirke her.

Den katolske kirke i Tsuwano

Tsuwano og kristendom
Det faldt mig ikke umiddelbart ind, men denne kirke er helt enestående i sin udformning, fordi den udgør en sjælden kombination af blyindfattede ruder – og tatami-gulve i stedet for bænkerader. Den blev bygget i 1892, brændte ned i 1931 og blev genopbygget året efter.

Men hvorfor er der overhovedet en katolsk kirke i en så ellers upåagtet lille by? Historien bagved er grum. 

Kirkens indre

Mange har sikkert hørt om de grusomme kristenforfølgelser,der fandt sted i Japan i 1600-tallet, efter at Tokugawa-shogunatet var kommet til magten. Om ikke andet så via Martin Scorceses fremragende film, ”Silence”, der havde dansk premiere i 2017 med Liam Neeson i hovedrollen.

Dengang lykkedes det myndighederne enten at omvende eller udrydde et stort antal japanske katolikker. Fremgangsmåden var ganske enkel. Et såkaldt ”trædebillede” (fumie) blev bragt i anvendelse. Den kristne blev bedt om at afsværge sin religion ved at træde på en afbildning af Jesus. Dem, der nægtede, blev henrettet, ofte på meget brutal vis som skræk og advarsel for andre.

Alligevel fortsatte små grupper af hengivne kristne med at praktisere deres religion i det skjulte. Særligt i området omkring Nagasaki, hvor kristendommen først havde fået fodfæste. De gav deres tro videre til deres efterkommere, og sådan fortsatte det gennem de næste århundreder, indtil shogunatet blev væltet i midten af de 19. århundrede, og Meiji-regeringen overtog magten.

På det tidspunkt valgte mere end tre tusinde kristne at stå frem og bekende deres tro i sikker forvisning om, at de onde tider var forbi. Det skulle de aldrig have gjort. For forbuddet var stadig i kraft. Så i løbet af de næste år blev de alle pågrebet og sendt til fangelejre rundt omkring i Japan. Her blev de tortureret for at få dem til at afsværge deres tro. 154 kristne blev sendt til Tsuwano, hvor 37 af dem mistede livet på grund af de pinsler, de blev udsat for.

Først fem år efter den nye regering var kommet til magten, blev forbuddet mod kristendommen endelig ophævet efter pres fra udlandet.

Otome Toge St. Maria Chapel

Jomfru Marias Kapel

I skovene ca. 20 minutters gang vest for Tsuwano Station ligger Otome Toge Maria Seido (Jomfru Marias Kapel). Det blev bygget i 1951 til minde om de kristne martyrer, der blev pint på dette sted. Når det ikke lykkedes med det gode at overtale de kristne til at afsværge deres tro, prøvede man med det onde. Og her skortede det ikke på fantasi. Det var for eksempel almindelig praksis at lukke den kristne inde i et tremmebur i form af en kube, som var 90 cm på alle leder.

En af de indespærrede, som døde i denne periode hævdede, at han hver aften, mens han sad i buret havde et syn, hvor den hellige jomfru viste sig for ham. Til minde herom er der ved siden af kapellet opstillet et monument med en statue af Jomfru Maria og en mand i et bur.

Jomfru Maria og den kristne martyr

Du kan læse meget mere om de Kristne i Tsuwano her.

Taikodani Inari Shrine
Ikke langt fra samuraigaden finder du Taikodani Inari Shrine, en af Japans fem mest betydningsfulde Inari-helligdomme. Højest rangerende er Fushimi Inari Shrine i Kyoto. Fælles for disse helligdomme er, at de er tilegnet Inari. Hun er gudinde for risdyrkning, frugtbarhed og velstand. I alt er der ca. 30.000 Inari-helligdomme i Japan. 

Karakteristisk for mange af dem er rævestatuer og Torii-porte, som er stillet op så tæt på hinanden, at de ofte udgør en rød tunnel, der strækker sig op ad bjerget til helligdommens hovedbygning. De ældste Inari-helligdomme kan spores helt tilbage til det 8. århundrede.

Der er ca. et kvarters gang op gennem de røde tunneler til hovedbygningen

Ser du nærmere på portene, vil du opdage, at hver af dem har en inskription. De er nemlig donationer fra enkeltpersoner eller virksomheder, som på denne måde bidrager til helligdommens drift. De betaler et forudbestemt beløb for en port og får til gengæld deres gode gerning offentliggjort.

Det lille skilt på højre inderside af portene viser, hvem den glade giver er

Du skal igennem ca. 1.100 Torii-porte for at nå helt op til Taikodani Inari- helligdommens hovedbygning. Til gengæld bliver dine anstrengelser belønnet med et meget smukt syn. Det er ganske vist også muligt at køre helt op ad en ”bagvej”, men da går du glip af en stor oplevelse.

Du kan læse mere om Shinto-helligdomme her.

Inari-helligdommen i Tsuwano

Du kan læse meget mere om Tsuwano her.