Dette indlæg handler om Kyushu, Japans tredjestørste ø, som ligger sydvest for hovedøen Honshu. Turen begynder i Miyazaki Lufthavn. Derfra går den til Aoshima, fortsætter op over Horikiri-passet og ned ad Nichinan-kysten til Udo Shrine. Videre til vulkanøen Sakurajima med et kort ophold undervejs i Obi. Mod nord til Ebino Kogen for så endelig at slutte ved Kikuchi Gorge.

Beskrivelsen af rejsen er lagt an på, at du lejer en bil i Miyazaki Lufthavn. Hertil kan du flyve fra Haneda lufthavn ved Tokyo på 1 time og 45 min. Læs mere om japansk indenrigsflyvning her.

Hele ruten er på knap 400 km

Aoshima
Første stop på ruten er Aoshima Island, som er blot et kvarters kørsel mod syd fra lufthavnen. For at komme over til øen skal du krydse en bro. Men selv om det kun er en kort spadseretur, er det som at komme til en helt anden verden. Aoshima er nemlig dækket af tæt subtropisk jungle og hjemsted for en række planter, som kun findes her og nogle få andre steder i nærheden.

En kort bro fører over til jungleøen Aoshima

Midt i junglen ligger Aoshima Shrine. En enkelt sti fører ind gennem al frodigheden til helligdommens hovedbygning og derfra udgår der igen mindre stier til forskellige sidebygninger. Selv om helligdommen måske ligner andre, du har set i Japan, så er omgivelserne helt unikke. Så giv dig god tid og sørg for at få det hele med. Du kan læse mere om Aoshima Shrine her.

Gennem junglen til Aoshima Shrine

Hele øens omkreds er blot 1.5 km, og når du kommer ud af junglen, kan det anbefales at gå hele vejen rundt. Er det lavvande venter der dig et helt usædvanligt syn. Øen er omgivet af flade, niveauforskudte klippeformationer, som kan være vanskelige at beskrive med ord. Japanerne kalder fænomenet for djævelens vaskebræt, og det er ikke helt ved siden af. Læs mere om Aoshima her.

Aoshima er omgivet af djævelens vaskebræt

Udo Shrine
Fra Aoshima tager du vej 377 sydpå ned langs Nichinan-kysten. Når vejen på et tidspunkt deler sig i to, holder du til venstre og snart efter kommer du op til Horikiri-passet. Her skal du igennem et skarpt sving, – og pludselig har du en formidabel udsigt ud over Stillehavet. Det første, der falder i øjnene er, at ”djævelens vaskebræt” absolut ikke er forbeholdt Aoshima Island. Så langt øjet rækker, breder disse ejendommelige klippeformationer sig ned langs Nichinan-kysten.

Et stykke af Nichinan-kysten set fra Horikiri-passet

22 km syd for Aoshima Island ligger Udo Shrine. Helligdommen er placeret tæt ved havets overflade, og du skal ned ad mange trappetrin for at komme til den. Men dine anstrengelser bliver rigeligt belønnet. De mange sanseindtryk – rækværkernes kraftige røde farve, det brusende blå Stillehav, de barske klippeformationer – alting går op i en højere enhed og giver stedet en helt enestående atmosfære.

Terrassen uden for Udo Shrine set oppefra

Der er ca. 80.000 shinto helligdomme i Japan, men ikke mange af dem er placeret i så unikke omgivelser som Udo Shrine. Hovedbygningen er opført inde i en grotte, hvor der lige akkurat synes at være plads til den. Og stedet spiller en vigtig rolle. Det er her, du beder guderne om held i kærlighed, et lykkeligt ægteskab og/eller en vellykket barnefødsel. Læs mere om Udo Shrine her.

Udo helligdommen ligger inde i en grotte

Sakurajima
Sæt nu kursen stik vest mod Sakurajima. En køretur på i alt 124 km med to anbefalede stop undervejs. Det første efter kun 18 km er den lille fæstningsby Obi, som med sin borgruin og sit velbevarede samuraikvarter i høj grad er et besøg værd. Se her hvorfor.

Gadebillede fra Obis gamle samuraikvarter

Fortsæt mod vest. Efter endnu 68 km når du ud til Kagoshimabugten. Den følger du mod syd. Er vejret nogenlunde klart, vil du nu i det fjerne kunne se den 1117 meter høje vulkan Sakurajima, som ligger på øen af samme navn. Kør endnu 17 km til rastepladsen med det kringlede navn Tarumizu Yuttarikan. Hefra kan du i ro og mag nyde udsigten, mens du dypper fødderne i et varmt fodbad.

Rasteplads med fodbad

Kør nu det sidste stykke til øen Sakurajima (Kirsebærøen), som for over 100 år siden rent faktisk ophørte med at være en ø. Det skyldtes et vulkanudbrud i 1914, som var så voldsomt, at mængden af lava og aske lagde sig, så den tidligere ø i dag er landfast med resten af Kyushu. Vulkanen er en af Japans mest aktive. Til stadighed kommer der røg op af den, og bor du inden for en vis afstand, har du vænnet dig til det fine lag af sort aske, som lægger sig alle vegne. Forskellige vandrestier krydser igennem lavalandskabet, som udbruddet i 1914 efterlod. I mange år lå det goldt hen, men siden hen er der opstået en lav plantevækst.

Lavaområde med Sakurajima vulkanen i baggrunden

Inden du forlader Sakurajima samme vej, som du kom, bør du lige lave en kort afstikker op langs dens østkyst. Her finder du den begravede Torii gate, som før udbruddet udgjorde indgangen til Kurokami Shrine. Det øverste af porten rager nu lige akkurat op af jorden. Mere håndgribeligt vidnesbyrd om vulkanudbruddets voldsomhed finder du næppe.

Begravet torii som mindesmærke

Som et kuriosum kan det i øvrigt nævnes, at øens vulkanske jord er grobund for verdens største Daikon (japansk ræddike), som kan veje op til 45 kg, samt verdens mindste mikan (japansk mandarin). Læs meget mere om Sakurajima her og her

Ebino kogen
Forlad Sakurajima og kør ca. 70 km nordpå til Ebino Kogen (Ebino højslette). Området byder ikke på nogen særlige seværdigheder, men er med sin storslåede natur en seværdighed i sig selv. Så lad bilen stå en dags tid og tag dine vandresko på.

Udsigtspunkt ved Ebino Kogen

Henvend dig i det lokale Visitor Center. Her kan du få kort over de forskellige vandreruter. Den mest populære går rundt om Rokkannonmi Pond og tager ca. 2 timer. Men der er selvfølgelig også mere hardcore ruter, som appellerer til hårdføre fodsportsfolk. Du kan finde flere detaljer her og her.

Rokkannonmi Pond

Kikuchi Gorge
Der venter nu en længere køretur på 168 km i nordlig retning til Kikuchi Gorge. Det ideelle sted at strække benene. En 4 km lang og meget naturskøn kløft, hvor du i ro og mag kan nyde kombinationen af fossende vand og mosgroede klipper. Stien bugter sig op og ned. Det ene øjeblik går du et pænt stykke oppe over de rivende vandmasser. I næste øjeblik er du i niveau med dem.

Mosbegroet klippe

Af en eller anden og helt ufortjent grund er Kikuchi Gorge ikke den store turistmagnet, og de store turistsites på nettet synes at overse stedet. Men lad dig ikke snyde af det. Der venter dig en virkelig fin naturoplevelse. Se mere her

Tidligt forår i Kikuchi Gorge