Dette indlæg beskriver en rejse, som bringer dig til følgende lokaliteter langs Nakasendo: Nakatsugawa, Magome, Tsumago og Kiso Fukushima.

Et udsnit af Nakasendo: Fra Nakatsugawa til Kiso-Fukushima

Nakasendo (også kaldet Kisokaido) er en af de postruter, som i gamle dage forbandt Edo (nu Tokyo), hvor den militære hersker, shogunen residerede, med Kyoto, hvor kejserpaladset lå. Ruten er 534 km lang og strækker sig gennem bjergrigt terræn. Deraf navnet, som betyder vejen mellem bjergene. Der var i alt 69 mellemstationer på ruten, og disse fungerede dels som steder, hvor rejsende kunne proviantere og overnatte, dels i nogle tilfælde som kontrolposter, hvor de rejsendes identitet blev tjekket, så militærregeringen kunne have fuldt styr på, hvem der rejste til og fra de to byer. Alle mellemstationerne er i første halvdel af det 19. århundrede blevet udødeliggjort af to berømte kunstnere Eisei og Hiroshige i en træsnitsamling, som er udkommet på engelsk under titlen: The Sixty-Nine Stations of the Kisokaido.

Postruten gik igennem Kiso Valley, som ligger nordøst for Nagoya, og i denne dal kan du finde de to velbevarede og smukt restaurerede mellemstationer: Magome og Tsumago, som er forbundet af en knap 8 km lang vandrerute langs den oprindelige postrute. En tur, der absolut kan anbefales. Er du en mere hardcore vandrer kan turen forlænges til 20 km ved at tilbagelægge hele strækningen mellem Nakatsugawa og Nagiso til fods. Men husk: Det er ikke “lige ud ad landevejen”, men op ad bakke og ned ad bakke.

Nakatsugawa
For at komme til Magome tager du bussen fra Nakatsugawa, som også oprindelig var en by på postruten. Nakatsugawa er i dag en middelstor provinsby med knap 80.000 indbyggere. Der er imidlertid stadig nogle få vidnesbyrd at finde om byens tidligere funktion som mellemstation i form af nogle charmerende gamle huse præcis der, hvor ruten gik.

Gadebillede fra Nakatsugawa

Magome
Busturen dertil tager ca. 25 minutter. Der er mange charmerende overnatningssteder i Magome, så det kan bestemt anbefales at tilbringe natten der, før du skal ud at gå de 8 km. Det er imidlertid et meget populært sted, så skulle der være udsolgt, kan du i stedet vælge et hotelværelse i Nakatsugawa og så tage morgenbussen. Det er en god ide at starte tidligt, så der ikke er så mange mennesker på vandreruten.

Detaljer vedrørende transport kan du finde her.

“Hovedgaden” i Magome

Medbringer du bagage, som du ikke har lyst til at have med på vandreturen, kan du henvende dig i turistinformationen i Magome og bede dem sende den til Tsumago for dig. Bagagen skal afleveres mellem 8:30 og 11:30 og kan afhentes i Tsumago turistinformation efter kl 13:00. Dette er dog kun muligt i perioden 20. marts til 30. november og ikke om vinteren.

Magome til Tsumago

En af mange vejvisere

Vandreruten er vel afmærket, så du skal ikke være bekymret for at fare vild undervejs. Og er du normalt gående, vil du ikke finde turen specielt strabadserende. Nyd den, det er et smukt landskab og læg mærke til, at du visse steder går på den oprindelige belægning.

Udsnit af Nakasendo

Undervejs kommer du til et gammelt tehus, hvor du vil blive budt indenfor på en kop te af en meget gæstfri vært. Teen er umiddelbart gratis, men lige foran dig er der et skrin, hvori du opfordres til at lægge en lille skærv og således være med til at sikre, at stedet fortsat kan eksistere.

Særligt iøjnefaldende på turen er de mange “bjørneklokker”. Et lille skilt nedenunder opfordrer dig til at ringe hårdt mod bjørne. Rent galgenhumoristisk er det nærliggende at fundere over, om klokken har til formål at holde bjørnene væk, eller om du hermed fortæller bjørnen, at nu er der serveret.

For en sikkerheds skyld

Tsumago
Hvis du syntes, at Magome var indtagende, så vent til, du ser Tsumago. Den er større og om muligt endnu mere charmerende end nabolandsbyen.

Som hensat til en anden tidsalder

Snyd ikke dig selv for nogle af de snacks, der sælges over skranken forskellige steder i hovedgaden. Når du har set og spist dig mæt på Tsumago finder du bussen videre til Nagiso på en parkeringsplads lidt neden for landsbyen. Men vær opmærksom på, at busafgangene er noget sporadiske. Har du ikke medbragt tungere bagage, kan du også vælge at gå videre af postruten til Nagiso. Der er 3.6 km, og turen tager ca. tre kvarter. Kører du med bussen, er det kun ni minutter.

Du kan se buskøreplanen her.

Fra Nagiso Station kan du tage toget til Nagoya eller du kan fortsætte nordpå til f.eks. Kiso Fukushima.

Kiso Fukushima
Kiso Fukushima var i fordums tid en vigtig kontrolpost på Nakasendo-ruten. Den gamle træport eksisterer stadig, men ellers er der ikke meget tilbage. Ved siden af porten er der et interessant lille museum, hvor du kan få et indtryk af, hvordan det hele gik for sig på den tid.

Checkpoint Fukushima

Byen har knap 12.000 indbyggere og er bestemt et besøg værd, når du alligevel er på de kanter. Den byder på forskellige interessante seværdigheder, herunder zentemplet Kozenji, som ifølge byens turistkontor har Japans største traditionelle stenhave.

Intet er overladt til tilfældigheder i en zenhave

Kiso Fukushima er også et godt udgangspunkt for udflugter i Kiso Valley. Du kan for eksempel tage op på Mt. Ontake, som med sine 3.067 meter er Japans næsthøjeste vulkan efter Mt. Fuji. En bustur på ca. en time, og du er fremme ved Ontake Ropeway, som kan bringe dig op i 2.150 meters højde.

Du kan læse mere her.