Dette indlæg stiller skarpt på Miyajima, hvilket direkte oversat betyder Helligdomsøen. Stedet betragtes traditionelt som et af Japans tre mest spektakulære sights (Nihon Sankei). De to andre er Amanohashidate  og Matsushima. Miyama er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Miyajima er blot en times rejse fra Hiroshima

Tag toget fra Hiroshima Station til Miyajimaguchi Station. Herfra er der kun en kort spadseretur ned til færgelejet, hvorfra to forskellige færger afgår til Miyajima. Har du rail pass skal du sørge for at tage den færge, som drives af Japan Railways. Den anden skal du betale for. Overfarten tager kun 10 minutter. Langt de fleste passagerer er dagsbesøgende, så vil du virkelig have noget ud af dit ophold og opleve stedet uden det store rykind, kan du med fordel booke en ”ryokan”-overnatning på øen. Men gør det i god tid i forvejen, da udbuddet er begrænset.

Som færgen nærmer sig Miyajima, bliver du mødt af et helt unikt syn. Ude i vandet foran øen står en 18 meter høj, rød Torii-port som en symbolsk indgang til den bagvedliggende helligdom, Itsukushima Shrine, der synes at flyde på vandet.

Itsukushima-helligdommen ved højvande

Itsukushima Shrine
Øens oprindelige navn er Itsukushima. Heraf navnet på helligdommen, som med sin mere end 800 år gamle historie er stedets hovedattraktion. Mange unge japanere, som ønsker sig et traditionelt Shinto-bryllup kommer langvejs fra for at blive viet her, så er du heldig, kan du uforvarende komme til globryllup.

Ungt brudepar i traditionelt bryllupsdress

I modsætning til de fleste andre Shinto helligdomme er denne bygget, så du udefra kan se alt, hvad der finder sted og dermed få et unikt indblik i, hvordan en traditionel japansk vielse foregår. Kun de allernærmeste er med til selve ceremonien, hvor de sidder ved separate borde. Bruden og hendes pårørende på den ene side og brudgommen og hans på den anden.

Brudeparret venter på at blive viet

Når selve vielsesceremonien er ovre, bliver parret ført tilbage til bordet, hvor gommen hører til. Her sætter de sig ved siden af hinanden. Symbolikken er tydelig. Brudgommens familie har fået et nyt medlem.

Brudeparret bliver ført hen til de to ledige pladser ved gommens bord

Har du valgt at overnatte på Miyajima, er du der længe nok til at opleve både højvande og lavvande. Du vil således kunne se den markante virkning, som bugtens tidevand har på sine omgivelser. For med et er det lavvande, og helligdommen, som før syntes at flyde så majestætisk på havet, ser nu ud, som om den er strandet, og den røde Torii port kan du gå ud til.

Itsukushima Shrine ved lavvande

Efter aftensmåltidet skal du unde dig selv en stille spadseretur rundt om bugten og nyde udsigten til helligdommen, som ved aftentide er smukt oplyst. Du kan læse mere om Itsukushima Shrine her

Når det er ebbe, kan du spadsere helt ud til den røde port

Mount Misen
Miyajima er større, end den umiddelbart giver indtryk af. Omtrent på størrelse med Fanø. Mange besøgende ser kun helligdommen og den lille stump by bag ved. Men vælger du at sætte god tid af til dit besøg, byder øen også på nogle gode vandreruter. Så har du brugt formiddagen til at se den flydende helligdom, kan du med fordel bruge eftermiddagen til en tur op på det 500 meter høje Mt. Misen. Opstigningen kræver en god kondition og kan tage op imod et par timer. En salomonisk løsning kan derfor være at tage med svævebane op og derefter gå ned.

Sådan finder du hen til svævebanen

Vejen til svævebanen går igennem den indtagende Momijidani Park, som i sig selv er værd at se nærmere på. Overalt er der løsgående hjorte, – og ikke kun her. Det gælder hele øen. De er ofte mere end tamme og kan undertiden udvise en pågående adfærd. Så lad ad være at fodre dem. 

Shikahjort med kid i bybilledet

Turen op tager knap 20 minutter og foregår med to forskellige svævebaner. Den første bevæger sig mest lodret, den anden vandret. Vil du helt op på toppen af bjerget, er der yderligere en halv times gang fra endestationen.

Mt. Misen byder på en flot udsigt over Indlandshavet

Når du har set dig mæt på udsigten fra bjergets top og er klar til at påbegynde nedturen, kan du i første omgang sætte kursen imod Reikado – en lille tempelbygning, der er hjemsted for en evig ild, som siges at være blevet tændt af den legendariske munk Kobo Daishi for omkring 1200 år siden.

Reikado huser en evig ild

Der er i alt tre forskellige vandreruter på Mount Misen. Alle behørigt skiltet. Den mest interessante af dem siges at være Daishoin Course, som ender (eller begynder) ved Daisho-in Temple for foden af bjerget. 

Kort tid efter, at du har forladt Reikado, passerer du igennem Niomon Gate. En traditionel buddhistisk port bevogtet af to såkaldte Nio Guardians, frygtindgydende figurer, der har til formål at skræmme onde ånder væk.

Niomon Gate med sine to røde vagtposter

Lige på den anden side af porten mødes to af bjergets vandreruter. Vælg den højre, som vil føre dig ned til Daisho-in. Vil du have en udførlig beskrivelse af Misen-bjerget og alle dets herligheder, så klik her.

Daisho-in Temple

Fredeligt beliggende Daisho-in set fra vandreruten af samme navn

Templet, hvis område spreder sig op ad bjergsiden, siges at være blevet grundlagt i 806 af den tilsyneladende allestedsnærværende munk Kobo Daishi, som også var ophavsmand til den berømte pilgrimsrute Ohenro på Shikoku.

For at komme ind skal du igennem endnu en Niomon port, som både er større og mere medtaget af vejr og vind end den, du så længere oppe ad bjerget. Lige på den anden side fører en trappe flankeret af en Tengu-figur op til templets hovedbygning.

Langs denne trappe er der noget, du sjældent ser i Japan, nemlig en række bedemøller, som du kan rotere på din vej op. Møllerne indeholder hellige buddhistiske skriftsteder, som aktiveres, når der drejes på tromlen. En slags ”automatisk” bøn. Fænomenet kendes fra tibetansk buddhisme.

Du kan læse mere om Daisho-in her.

Trappe med bedemøller og Tengu-figur