I dette indlæg går turen i første omgang videre til byen Kochi. Herfra fortsætter den til Cape Ashizuri, Shikokus sydligste punkt, derpå nordvest til Uwajima, videre i retning af den vestlige broforbindelse, Shimanami Kaido og via denne tilbage til hovedøen Honshu.

Kochi provinsen er den største, men tyndest befolkede af Shikokus fire provinser

Ruten egner sig bedst til en bilrejse, men kan også tilbagelægges med offentlige transportmidler. Foretrækker du sidstnævnte, vil det være mest hensigtsmæssigt at fravælge den foreslåede strækning mellem Cape Ashizuri og Uwajima og rejse en anden vej tilbage til Honshu.

Kochi
Har du fulgt rejseplanen i indlægget Shikoku 1, befinder du dig nu i Kotohira. Og uanset om du fortsætter din færd i bil eller tager toget, vil det tage dig ca. halvanden time at nå til Kochi. En efter japanske forhold mellemstor provinsby med en befolkning på omkring 330.000 mennesker og en hyggelig, tilbagelænet atmosfære.

Hirome market er lige populært blandt lokale og tilrejsende

I centrum af Kochi finder du Hirome Market, som er en blanding af indendørs street food market og torvehal. Gå ikke glip af det leben, der findes her, og snyd ikke dig selv for byens signaturret, Katsuo no tataki, svitsede skiver af bonito tun med forårsløg, ingefær og hvidløg. En sand himmerigsmundfuld, som bliver tilberedt over åben ild, mens du ser på.

Katsuo no tataki – en af Kochis store kulinariske oplevelser

Når du har set og spist dig mæt på Hirome Market er der kun omkring 10 minutters gang hen til en anden af byens store attraktioner: Kochi Castle. Så snart du går ind i den omkringliggende park, får du øje på det. En tilsyneladende uindtagelig fæstning af en ørneborg, som hæver sig højt op over byen. En form for optisk bedrag. For pudsigt nok, jo højere op du kommer ad bakken, den ligger på, jo mere synes bygningen at skrumpe. Og når du til sidst står lige foran den, ser du blot et charmerende og fint lille lystslot, som bestemt er entreen værd, alene for den flotte udsigt ud over Kochi bymidte. Læs mere om Kochi Castle her.

Kochi Castle – en charmerende lille borg

Cape Ashizuri
Fra Kochi går turen til Shikokus sydligste punkt, Cape Ashizuri. En biltur på ca. 2 timer og 30 minutter. Har du ikke en bil til rådighed, er det lidt mere kompliceret. Tag toget fra Kochi Station til Nakamura Station. Det varer 45 minutter. Herfra går der bus til Ashizuri Misaki (Cape Ashizuri). Det tager 1 time og 45 minutter. Så rejsetiden er nogenlunde den samme. Problemet er blot, at der kun går 6-7 busser om dagen, så det gælder om at forberede sin rejse grundigt, så det hele kommer til at passe sammen. Du kan tjekke bustider her.

Cape Ashizuri – Shikokus sydligste punkt

Fra toppen af klinten er der et lille net af gangstier langs den forrevne kyst. Gå en tur ad dem og nyd den betagende udsigt ud over Stillehavet, akkompagneret af lyden af de frådende bølger. 

Udsigt over Stillehavet

Kongofukuji Temple
Bagefter er det tid til at besøge tempel nr. 38, Kongofukuji, det mest afsidesliggende af pilgrimsrutens 88 templer. Den pilgrim, der kommer vandrende hertil fra tempel nr. 37, har undervejs tilbagelagt over 80 km. Også afstanden til tempel nr. 39 er lang – mere end 70 km. Derfor hænder det tit, at Kongofukuji Temple bliver sprunget over, når der planlægges vandreruter langs Ohenro. Og det er synd og skam, for netop dette tempel er et af de smukkest beliggende og mest idylliske på hele ruten. Det skal dog siges, at Mikael Bertelsen til trods for templets fjerne beliggenhed, valgte at tage det med i episode 7 af Bertelsen på Shikoku 88.

Kongofukuji – tempel nr. 38

Kun et stenkast fra klinten ligger templets indgangsport. Så snart man er gået igennem den, er det som om en velsignet ro sænker sig over alting. Et virvar af umage bygninger omkranser en dam fyldt med karper og spejler sig i dens vand. Sæt dig ned og nyd stedets fredfyldte atmosfære, inden du tager det nærmere i øjesyn. Læs mere om Kongofukuji her.

Kongofukuji udstråler en ophøjet ro

Uwajima
Turen går nu videre nordpå langs kysten og forudsætter, at du kører i bil. Er det ikke tilfældet, vil det være mest hensigtsmæssigt at tage bussen retur til Nakamura Station og herfra tilbage til Honshu. For bilisten venter der en 120 km smuk køretur op til kystbyen Uwajima.

Byen har en pæn stor fiskerihavn, som nok er værd at aflægge et besøg, om ikke andet så for at snuse til den specielle stemning, der hersker sådan et sted.

Uwajima Port er en travl fiskerihavn

Herudover kan Uwajima byde på en særlig shinto helligdom, Taga Shrine, et lille uprætentiøst sted, hvor besøgende kan bede guderne om frugtbarhed. For at ingen skal være i tvivl om stedets karakter er det udsmykket med fallossymboler, den ene en gigantisk en af slagsen skåret træ.

Frugtbarhedssymbol ved Taga Shrine

Nu vi er inde på det emne, ligger der klos op ad helligdommen et såkaldt sexmuseum, en udstilling af pornografi fra hele verden. Heriblandt nogle fornøjelige og ganske saftige ældre japanske træsnit. Der er ingen adgang for unge under 20 år. Læs mere om Uwajima her.

Klassisk træsnit, som ikke overlader meget til fantasien

Kurushima Strait Observatory
Fra Uwajima fortsætter du mod nord med kurs mod byen Imabari. En køretur på 150 km. Her drejer du af mod Kuruma Strait Observatory. Er vejret rimelig klart venter der dig her en formidabel udsigt ud over Indlandshavet og Nishiseto Expressway. Sidstnævnte, som også kaldes Shimanami Kaido, er den vestligste forbindelse mellem Honshu og Shikoku. Undervejs passerer den hen over ni øer og ni broer. En strækning på ca. 60 km.

Udsigt over Kurushima Stræde og Bro

Som noget ganske særligt er det også muligt at krydse Shimanami Kaido til fods eller på cykel. I både Onomichi på Honshu og Imabari på Shikoku kan du leje cykel til formålet. Afstanden mellem disse to yderpunkter er 70 km. Er det for langt for dig at køre på en dag, eller vil du gerne studere nogle af øerne nærmere, er det muligt at overnatte undervejs. Og skulle du gå helt kold, kan du aflevere cyklen på en af øerne og tage bussen resten af vejen. Du kan læse mere om Shimanami cykeludlejning her.

Cyklist undervejs på Shimanami Kaido

Fra observatoriet kører du et lille stykke vej tilbage i retning mod Imabari for at finde tilkørslen til Nishiseto Expressway og vende snuden mod Honshu og biludlejningsforretningen.