Dette indlæg fortsætter, hvor sidste indlæg, ”Kyoto og omegn” slap. Du vil her blive præsenteret for tre helt enestående og meget velbesøgte attraktioner, nemlig: Nijo Castle, The Golden Pavilion og Heian Shrine. Og til sidst som en særlig bonus, Kyoto Handicraft Center, hvor du har mulighed for at købe et lille stykke Japan til at tage med hjem. Steder, som tilsammen kan være endnu en appetitvækker til at lære denne vidunderlige by nærmere at kende.

Nijo Castle

Nijo Castle ligger knap 20 minutter med metro fra Kyoto Station

Bygningen af Nijo-borgen blev påbegyndt i 1601 af den mægtige feltherre, Ieyasu Tokugawa, som netop havde besejret alle sine fjender i et afgørende slag og nu stod som Japans uindskrænkede militære leder, Shogun.

En position, som skulle komme til at gå i arv i hans slægt gennem 16 generationer over en periode på mere end 250 år. 

Efter sejren valgte Ieyasu at flytte sit militære hovedkvarter til byen Edo, nu Tokyo, ca. 500 km væk. Nijo Castle byggede han for at have et sikkert opholdssted, når han besøgte Kyoto, hvor kejseren fortsat residerede.

Karamon Gate, som fører ind til Ninomaru Palace

Nijo Castle blev opført på UNESCO’s verdensarvsliste i 1994. Og det med god grund. Gå indenfor i Ninomaru Palace og lad dig føre 400 år tilbage til samuraitidens Japan. Paladset består af fem bygninger og 33 rum, som blev brugt til forskellige formål. De fornemste til møder med kejserfamilien og lokale feltherrer. Andre til mere dagligdags gøremål. Smukt udformet er de med fine udskæringer og kunstfærdigt dekorerede skillevægge udført af datidens mestre. Herudover rummede komplekset shogunfamiliens private gemakker. 

Indgangen til Ninomaru Palace

Paladsets forskellige bygninger er forbundet med overdækkede korridorer, som er berømte for deres såkaldte nattergalegulve, der ”synger”, når man bevæger sig hen over dem. Det skyldes en ganske speciel konstruktion, som du kan læse mere om her. Formålet med disse gulve var at sikre sig imod indtrængende, som for eksempel en ninja sendt ud for at gøre det af med shogunen.

Ninomaru Garden view

Husk også at lægge vejen forbi Ninomaru Garden, en traditionel japansk landskabshave bestående af vand, sten og omhyggeligt trimmede træer. Læs mere om Nijo Castle her

Nærmeste busstop og metrostation hedder Nijojo-mae.

Kinkakuji Temple 

Kinkakuji ligger i den nordvestlige del af Kyoto

Kinkakuji, på engelsk kaldet The Golden Temple eller the Golden Pavilion er en af Kyotos allermest besøgte seværdigheder. Og med rette optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Kinkakuji blev opført i slutningen af det fjortende århundrede og tjente som ”pensionistbolig” for landets daværende shogun. Ved dennes død blev stedet til et zen-tempel og har været det lige siden. Kinkakuji vidner om overklassens ekstravagance i den såkaldte Muromachi periode, hvor både kejser og shogun stadig holdt til i Kyoto. 

Af pavillonens tre etager er de to øverste dækket af bladguld, og bygningen er placeret, så den på tre sider er omgivet af en dam, som den kan spejle sig i. På taget ses en føniks, også lavet af guld.

Den gyldne pavillon, som den tager sig ud første gang, du får øje på den

Den smukke pavillon, du ser i dag, er af relativt nyere dato. Flere gange i historien har bygningen været brændt ned til grunden. Sidste gang så sent som i 1950, da en gal munk satte ild til den. En hændelse, som blev udødeliggjort i romanen ”Det gyldne tempel” af Japans berømte forfatter Yukio Mishima. Udgivet på dansk i 1965. 

På den baggrund vil man som vesterlænding måske se det som et kuriosum, at der sidder en fugl føniks på taget af pavillonen, da denne fabelfugl som bekendt har evnen til at rejse sig af asken fra sin egen ødelæggelse. Men en sådan symbolik er helt utilsigtet. For i 1950 var fuglen taget ned for at blive restaureret og gik derfor ikke til grunde i branden. Desuden har føniks ikke helt samme symbolik i østen som i vores kultur.

På taget af Kinkakuji sidder der en guldføniks

Husk også at nyde de omkringliggende haver, når du følger stien rundt om dammen. Undervejs vil du blandt andet møde ”The Ship Pine”, et 650 år gammelt bonsai-træ formet som et skib.

The Ship Pine – et af Japans mest berømte træer

Du kan læse mere om Kinkakuji Temple her

Kommer du fra Nijo Castle kan du tage bus 111 og stå af ved Kinkakujimichi. Derfra er der kun et par minutters gang.

Heian Shrine

Heian Shrine ligger i den østlige del af Kyoto

I en by som Kyoto, hvor seværdighederne – ikke mindst dem af religiøs karakter – som oftest er adskillige hundrede år gamle, kan en helligdom, der er opført så sent som i 1895, nemt blive vejet og fundet for let. Og derfor står den sjældent øverst på listen over attraktioner, som man ikke må gå glip af. Men giv den alligevel en chance. Du vil ikke blive skuffet.

En 24 meter høj Torii port markerer indgangen til Heian Shrine

Heian Shrine blev bygget for at fejre 1100-års dagen for etableringen af Kyoto som Japans hovedstad i året 794. Det blev indledningen til den såkaldte Heian Periode, som varede indtil 1185, hvor en militær diktator (shogun) tog magten og flyttede sit hovedsæde 450 km mod øst til byen Kamakura.

Heian Shrine’s hovedbygning

Det er ikke blot indgangsporten, der er gigantisk. Alting her er stort anlagt. Hovedbygningen bliver sat i perspektiv af en vidtstrakt gårdsplads belagt med grus, og den bagvedliggende park, som omgiver helligdommen på tre sider, dækker et område på 33.000 kvadratmeter, som bare skal opleves uanset årstid.

Parken består af fire forskellige haver og flere små søer. Ved en af dem har du mulighed for at skyde genvej ved at benytte et særligt japansk fænomen, kaldet trædesten. Men hold tungen lige i munden, for kommer du til at træde ved siden af, er det ikke kun dine fødder, der bliver våde.

Pige træd varsomt!

Når du er ved at være ved vejs ende på din tur gennem parken, kommer du til en fin overdækket bro, hvor du kan dvæle lidt og nyde udsigten ud over søen og dens mange karper.

Den overdækkede bro var en gave fra det kejserlige palads i Kyoto

En af de ting, du møder på din vej rundt er virkelig en kuriositet. Og du tænker sikkert: ”Hvad laver den dog her?” Godt spørgsmål. Det, du ser, er en ældgammel sporvogn. Faktisk Japans ældste, som har fået lov til at tilbringe sit otium her.

Denne sporvogn kørte rundt i Kyotos gader for mere end en menneskealder siden

Du kan læse meget mere om Heian Shrine her.

Kommer du fra Kinkakuji Temple kan du tage bus 204 fra Kinkakujimichi og stå af ved Okazakimichi.  Derfra er der kun ca. 5 minutters gang.

Kyoto Handicraft Center

Kyoto Handicraft Center ligger lige bag ved Heian Shrine

Har de mange kulturelle indtryk, som du har fået under dit ophold i Kyoto, givet dig lyst til at få en særlig souvenir med hjem, er Kyoto Handicraft Center stedet, hvor du kan købe den. Her finder du alt, hvad hjertet kan begære i en butik, der strækker sig over tre etager i to bygninger.

Et sandt mekka af japansk kunsthåndværk

Sæt god tid af til dit besøg, for udbuddet her er enormt. Du kan finde alt fra japanske dukker og kimonoer til nye og gamle træsnit og lakprodukter. Noget du kan have stående fremme til pynt, og noget, der kan hænge på væggen. Ting, som er indbegrebet af japansk kultur, og ting, som er særegne for Kyoto.

Genoptryk af træsnit af kunstneren Utamaro, som døde for over 200 år siden

Kyoto Handicraft Center ligger lige bag ved Heian Shrine. Til fods tager det ikke meget mere end fem minutter at komme derhen. Læs mere her og her.