Japanerne pointerer gerne, at de har fire skarpt adskilte årstider. Kalendermæssigt er det fuldstændig de samme som i Danmark. Men i Japan kan temperaturer, vind og nedbør variere betydeligt i henhold til tid på året og opholdssted. Landet er så langstrakt og dækker så vidt forskellige klimazoner, at der kan være fine badevandstemperaturer på Okinawa samtidig med, at det er muligt at stå på ski på Hokkaido.

De japanske turistorganisationer anbefaler besøgende at lægge deres rejse enten om foråret eller om efteråret, fordi vejret her generelt viser sig fra sin bedste side. Kommer man i perioden mellem den sidste uge i marts og den første uge i april, er der oven i købet mulighed for at se kirsebærtræerne blomstre. Og lægges rejsen i november kan man se træernes smukke efterårsfarver, hvor ahornens knaldrøde blade skiller sig ud på spektakulær vis.

Sommer 
Fra først i juni til en gang hen i juli er det regntid. Den kan have forskellige udtryk. Nogle år er den karakteriseret af regn af varierende styrke næsten hver dag. Andre år er der færre, men langt mere heftige regnskyl. Fælles for begge udgaver er imidlertid en ulidelig høj luftfugtighed. 

Regnvejr i Tokyo

Efter regntiden kommer den rigtige sommer med ofte meget høje temperaturer. For eksempel er der visse steder målt op til 40 grader i august. Der er mange vejrtjenester på nettet, hvor du kan tjekke vejrudsigten. Prøv for eksempel her eller her

Og har du for eksempel en YR.NO app på din smartphone, kan den naturligvis også bruges.