Dette indlæg ser nærmere på byen Takayama (også kaldet Hida-Takayama) og den nærliggende landsby Ogimachi med de karakteristiske stråtækte huse. Begge befinder de sig i Hida bjergene, der er en del af de japanske alper. Besøger du dem i perioden december-april, er der derfor en god chance for, at du vil finde dem dækket af sne.

Takayama ligger ca. 150 km nord for Nagoya

Takayama er ca. 2,5 timers togtur fra Nagoya. Selv om det efter japanske forhold kun er en mindre by med knap 90.000 indbyggere, så har Takayama og omegn så meget at byde på, at du gør klogt i at tage en overnatning eller to. Ikke mindst, fordi du ellers vil gå glip af byens morgenmarked.

Den gamle bydel
Fra stationen går du stik øst, krydser floden, og med et befinder du dig i det gamle kvarter. Sanmachi, som det kaldes, består af huse, der daterer sig helt tilbage til Edo-perioden, og som forlener området med en ganske særlig atmosfære.

To sakebryggerier lige over for hinanden

Sanmachi er en levende bydel. De smukke gamle huse udgør en skønsom blanding af private hjem, butikker og sakebryggerier. Sidstnævnte er let genkendelige på de store kugler, som hænger under taget. De kaldes Sugidama og er flettet af cedertræskviste. Takayama er berømt for sin gode sake, og smagsprøver kan købes hos nogle af kvarterets bryggerier.

En del af de private huse er åbne for offentligheden. Her kan du få et godt indtryk af, hvordan samfundets spidser indrettede sig før i tiden.

Privat hjem fra Edo-perioden

Morgenmarkeder
Hver morgen fra kl. 7 (om vinteren kl. 8) er der marked to steder i byen. Det største finder du ved floden i den gamle bydel. Her sælges der blomster, frugt og grøntsager, samt forskellige former for kunsthåndværk. Selv om du ikke har planer om at købe noget, er stedet alligevel et besøg værd. Om ikke andet, så for at se de mange varer, der falbydes, og nyde den afslappede stemning, som det hele foregår i.

Friske grøntsager til salg

Takayama Matsuri
Takayama festivalen er vidt berømt i Japan. Den anses for at være en af Japans tre bedste festivaler. De andre to er: Gion-festivalen og Chichibu-festivalen. Takayama Matsuri afholdes to gange om året: Forår og efterår. Henholdsvis den 14.-15. april, hvor den arrangeres af Hie Shrine, og 9.-10. oktober, hvor Hachiman Shrine står for den. Begge helligdomme liger i den østlige del af byen.

Hiei-helligdommen er arrangør af festivalen om foråret

Hovedbegivenheden både om foråret og efteråret er en procession af rigt udsmykkede flåder, der trækkes gennem gaderne af feststemte mennesker klædt i traditionelle dragter. Ombord på mange af flåderne er der mekaniske dukker, som kan bevæge sig og danse. Hele herligheden varer to-tre timer.

Festivaloptoget på vej over en af byens broer

Resten af året opbevares flåderne forskellige steder i byen, hvor publikum kan komme ind og se dem. På den måde kan du få en ide om den storslåethed, der lægges for dagen to gange om året, og det selv om du ikke har mulighed for at besøge byen på en af de fire dage, hvor det hele finder sted.

En af flåderne udstilles den resterende del af året på Hida Hotel Plaza

Du kan læse mere om Takayama her.

Shirakawa-go
Efter ca. en times bustur mod nordvest fra Takayama, kommer du til Shirakawa-go -området, som er berømt for en særlig type huse, der er konstrueret til at modstå hårde vintre med voldsomt snefald. På japansk kaldes denne byggestil for ”gassho-zukuri”, hvilket direkte oversat betyder ”bygget som hænder presset sammen i bøn”. Der hentydes her til de stejle stråtækte tagflader, der mødes på husenes rygning.

Husenes skrå tage forhindrer sneen i at blive liggende

Ganske tæt på busterminalen ligger Shirakawa-go’s største landsby, Ogimachi.  Her finder du et stort antal ”gassho- zukuri”, hvoraf nogle er mere end 200 år gamle. Det er således ikke ufortjent, at Ogimachi er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. 

Fra Shiroyama Viewpoint er der en fin udsigt over Ogimachi

Et antal af de gamle huse er blevet flyttet over på den anden side af floden, hvor de nu udgør et frilandsmuseum. Mange af dem er åbne for offentligheden, så du kan komme ind og se, hvordan man indrettede sig dengang. Heriblandt Wada House, der er områdets største bygning af sin art. Her blev førstesalen under det skrå tag brugt til silkeavl.

Wada House set fra bagsiden

Du kan læse meget mere om Shirakawa-go og Ogimachi her.