2024 er dragens år.

Ligesom der i vestlig astrologi er 12 stjernebilleder, er der i Japan 12 dyresymboler. Men hvor vores stjernebilleder relaterer sig til hver sin måned, følger de japanske dyretegn årenes gang. I begge tilfælde er det dog af betydning for ens karakter, hvilket billede eller dyresymbol man er født under. 

Så hvor cyklussen i vesten begynder forfra hvert år, er det i Japan kun hvert tolvte år. Til gengæld vil lykken tilsmile dig, hver gang et år med dit dyretegn vender tilbage.

Dyrene er i nævnte rækkefølge: Rotte, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, får, abe, hane, hund og vildsvin.

Skulle du tilfældigvis være født i f.eks. 1976 eller år 2000, som også var ”drageår”, kan du ifølge japansk astrologi se frem til et godt og lykkebringende 2024.

Selv er jeg født i tigerens år, så jeg må desværre vente helt til 2034, før det bliver min tur igen.

Tigeren er et af de tolv dyretegn

Import fra Kina
Den astrologiske dyrekreds stammer som så meget andet i Japan oprindelig fra Kina. Der er delte meninger om, hvornår den kom til landet, men dog almindelig enighed om, at det var før det 7. århundrede. Begge lande skifter dyr ved nytår. Blot har japanerne valgt at følge samme kalender som os, mens kineserne fejrer nytår ifølge månekalenderen. Det vil sige på et tidspunkt mellem den 21. januar og den 20. februar. 

Dragen
I Japan tilbedes dragen som en vandets guddom, der sørger for, at høsten ikke slår fejl på grund af tørke. Og ofte kan du se dem med vandet flydende ud af munden ved de bassiner, hvor man renser hænder og mund, før man nærmer sig et tempel eller en helligdom.

Hele tre drager sørger her for vandforsyningen

Dragens år
Især ved nytårstid spiller det dyr, der karakteriserer det kommende år, en stor rolle. Snart vil nytårskort med dragemotiv blive sendt af sted til venner og bekendte, og dragesouvenirs vil få en fremtrædende rolle.

Ikke alle drager er ildsprudende

Også mange templer og helligdomme markerer dragens år. For eksempel bliver det forgangne års ønsketavler, Ema, som var prydet med kaniner, skiftet ud og erstattet med nye med drager på.

Emaer med kaninmotiv

Visse shinto-helligdomme byder også på mindre helligdomme, som er tilegnet de forskellige dyr i dyrekredsen. Det gælder for eksempel for Shimogamo Shrine i Kyōto, hvor hver lille helligdom dækker to dyretegn. Her kan du målrette din bøn til de højere magter.

Bygningen i midten repræsenterer Tigeren og Hunden

De tolv dyretegn
”Hvilket år er jeg så født i?”, vil du sikkert tænke. Det kan du se her:

Hvert tolvte år starter det hele forfra

Kanreki
Den måske vigtigste fødselsdag overhovedet i Japan kaldes ”Kanreki”. Det er, når en person fylder 60 år. Det skyldes, at de tolv dyretegn ikke står alene. Til hver tolvårig periode er der nemlig knyttet et af de fem naturelementer: Ild, vand, træ, metal og jord. Også de kører i en cyklus. Med andre ord, når en person har gennemlevet fem perioder a hver 12 dyretegn, har vedkommende fuldført en hel livscyklus og er nu klar til at blive genfødt.

Det er i øvrigt de samme fem elementer, som i Japan har givet navn til ugedagene tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag. Søndag og mandag er ligesom hos os opkaldt efter solen og månen.

Horoskop
Ligesom det er tilfældet med vores stjernebilleder, tilskrives du i Japan forskellige slags egenskaber, alt efter hvilket dyretegn du hører til. Er du for eksempel født i dragens år, er du karismatisk og inspirerende. Altså den fødte leder. Men du kan samtidig være uforudsigelig og have et iltert temperament. Du kan læse mere om, hvad de enkelte dyretegn indebærer her og her.

Ema fra et tidligere drageår