I dette indlæg bliver du præsenteret for Kyoto, som hvad angår seværdigheder og attraktioner er i en kategori helt for sig selv. De steder, der her beskrives er: Yasaka Shrine, den sydlige del af Higashiyama, Kiyomizudera Temple og Fushimi Inari Shrine. Alle byder de på enestående oplevelser, og alligevel udgør de kun et mikroskopisk udsnit af alle de unikke steder, du kan se i denne utrolige by.

Introduktion til Kyoto

Drømmen om Kyoto

I mere end 1000 år var Kyoto Japans hovedstad, og her boede landets kejser i sit palads. Efter Meiji-reformen blev kejsersædet flyttet til Tokyo, som den nye hovedstad blev kaldt, men det gamle kejserpalads er stadig at finde i Kyoto. Byens lange historie som landets kulturelle centrum afspejler sig tydeligt i dens mange charmerende traditioner og enestående seværdigheder, der mirakuløst undgik at blive ødelagt af Anden Verdenskrigs bombardementer, som ellers gik hårdt ud over landets øvrige storbyer. 

Med sine ca. 1.5 millioner indbyggere er Kyoto nogenlunde på størrelse med Storkøbenhavn. Første indtryk kan være både overvældende og skuffende. De romantiske forestillinger, du eventuelt må have om at lande i en tidslomme, hvor geishaer går rundt i smukke tempelhaver iført farvestrålende kimonoer, bliver ikke umiddelbart indfriet. Faktisk mødes du af et inferno af trafikstøj og et mylder af turister, når træder du ud af banegården. Og de omkringliggende bygninger rummer heller ikke megen romantik. Med andre ord, tilsyneladende en trist storby som så mange andre i verden. 

Heldigvis holder førstehåndsindtryk ikke altid stik. Kradser du blot lidt i overfladen, vil du hurtigt opdage, at Kyoto faktisk er alt det, du har fantaseret om og meget, meget mere. Får du først denne by ind under huden, bliver du aldrig færdig med den.

Gaderne i det centrale Kyoto løber vinkelret på hinanden

Du vil hurtigt opdage, at det ikke er svært at finde rundt i Kyoto. Den centrale del er lagt ud som et net af gader, der enten løber nord/syd eller øst/vest, og således skærer hinanden vinkelret. Nogle af de ”vandrette” gader er endog nummereret fra et til ti. Et af byens hovedstrøg hedder for eksempel Shijo Dori, hvilket betyder fjerde gade. Mod syd finder du Kyoto Station. Læs mere om Kyotos gader her

Yasaka Shrine

For enden af Shijo-dori finder du Yasaka Shrine

Den østlige ende af gaden Shijo-dori består på begge sider af en lang række butikker, hvor nogle sælger souvenirs i den høje ende i form af kimonoer, små farvestrålende brokadepunge og meget, meget andet traditionelt Kyoto-håndværk. Andre butikker sælger delikatesser typiske for egnen. Se mere her.

Hele området myldrer naturligt nok med turister, både japanske og udenlandske, så det tager sin tid at komme igennem. Men når du så når enden af Shijo-dori, venter der en belønning i form af en trappe og en rød port, som fører ind til en oase fra fortiden.

Indgangen til Yasaka Shrine

Selve helligdommen daterer sig helt tilbage til det 7. århundrede. De nuværende bygninger er dog kun fra 1600-tallet. Se dig omkring og nyd stedets atmosfære, som er så diametralt modsat fra den heksekedel, du netop har befundet dig i. Mens du er her, bør du også lige slå et slag omkring Maruyama Park, som ligger lige bagved. Ikke mindst, hvis du er så heldig at være her, mens kirsebærtræerne blomstrer. Læs mere om Yasaka Shrine her

Higashiyama
Fra Maruyama Park fortsætter du mod syd ad Nene-no-michi, som efter et stykke vej slår et sving først mod højre og dernæst mod venstre. Når du har passeret tilkørslen til en større parkeringsplads, begynder vejen langsomt at sno sig op ad bakke, samtidig med at trængslen vokser i takt med, at der bliver flere og flere små restauranter og butikker på begge sider. Til sidst når du en af Kyotos absolut største attraktioner, Kiyomizudera Temple.

Men giv dig god tid. Du befinder dig i en meget velbevaret og smuk del af det gamle Kyoto. Der er masser af små afstikkere at gøre og ting at se undervejs. Her er rejsen lige så vigtig som målet. Du kan læse mere om Higashiyama her

Sannenzaka. Vejen op imod Kiyomizudera består af mange trappetrin

Ryozen Kannon Temple
Alt efter hvilken rute du vælger, passerer du måske en konstruktion, som synes malplaceret i disse ellers så idylliske omgivelser. Ryozen Kannon Temple er en flad aflang bygning af nærmest maurisk tilsnit, tvunget i knæ af en gigantisk betonstatue af Kannon, som sidder på dens tag. Kannon gjorde sit indtog i japansk buddhisme som en mandlig “skytshelgen” , men har gennem tiderne skiftet køn og portrætteres i dag som barmhjertighedens gudinde.

Ryozen Kannon Temple med den 24 meter høje Kannon-statue

Templet er opført for at ære Anden Verdenskrigs faldne. Både japanere og allierede. Inden i bygningen er der et kartotek med navnene på alle de allierede, som mistede livet i japansk krigsfangenskab og i områder kontrolleret af japanske styrker. Læs mere her

Kiyomizudera Temple

Indgangen til Kiyomizudera

Der er ca. 1000 buddhist-templer i Kyoto og lige så mange Shinto-helligdomme, så det kan være svært at vælge, hvilke man gerne vil se. Højt på enhver liste vil man dog uvægerligt sætte Kiyomizudera Temple på grund af dets geniale konstruktion og enestående beliggenhed. To forhold, der har bidraget til, at det er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste.

Templet blev grundlagt i det ottende århundrede, men de nuværende bygninger er dog ”kun” knap 400 år gamle. Hovedbygningen og den foranliggende terrasse hviler på et træskelet bestående af 12 meter høje pæle og solide tværbjælker. Det hele samlet uden brug af et eneste søm. Husk at give dig tid til at nyde den formidable udsigt heroppefra. 

Kiyomizudera betyder “Det klare vands tempel”

Ved siden af templets hovedbygning går der en trappe ned til Otowa Waterfall og videre til et lille område med små restauranter. Vandfaldet er delt op i tre små kilder, som besøgende kan drikke af ved brug af lange øser. Vandet skulle efter sigende have en gavnlig effekt. Læs mere om Kiyomizudera her

Besøgende fra ind- og udland står i kø for at drikke det helsebringende vand

Fra Kiyomizudera Temple er der ca. 20 minutters gang til Kiyomizu-Gojo Station. Herfra tager du toget til Fushimi-Inari Station. Nu resterer der blot 300 meter til fods, før du står uden for en anden af Kyotos helt store attraktioner.

Fushimi Inari Shrine

Lidt over en halv time tager det fra Kiyomizudera til Fushimi Inari Shrine

Denne helligdom, som stammer fra det 8. århundrede, er tilegnet guddommen Inari, skytsånd for ris og velstand, som i fordums tider var en og samme sag. Stedet er især kendt for de mange røde Torii-porte – over 10.000 i alt, som står så tæt sammen, at de danner tunneler hele vejen op ad bjergskråningen. Dertil kommer små rævefigurer i alle mulige afskygninger. Ræven er Inari-guddommens sendebud.

Indgangen til Fushimi Inari-helligdommen er flankeret af to stenræve

Bag helligdommens hovedbygning starter de røde ”Torii-tunneler”. Hver og en af dem er doneret af en virksomhed i håbet om at opnå fremgang og velstand. På bagsiden af hver port er det skrevet med sorte skrifttegn, hvem den generøse giver har været, og hvornår det skete. Portene bliver udskiftet hvert tiende år. Du kan læse mere her

Man ser sjældent den røde tunnel så mennesketom.

Fortsæt nu op ad bjerget. Er du blandt de seje, når du helt til toppen af det 233 meter høje bjerg. Det forventes at tage nogle timer. De fleste besøgende stiller sig dog tilfredse med den 30-45 minutters lange spadseretur op til Yotsutsuji Plateauet, som ligger omtrent halvvejs oppe. Herfra er der en fin udsigt ud over Kyoto. Læs endnu mere om Fushimi Inari Shrine her.

De mange porte står klinet op af hinanden