Dette indlæg handler om nogle af de mange Matsuri, events eller festivaler, der finder sted hvert år i Kyoto.

Den japanske sommer er kendetegnet ved temperaturer, der ofte er et pænt stykke over 30 grader og en til tider ulidelig høj luftfugtighed. Derfor anbefaler japanske turistorganisationer besøgende at lægge deres rejse enten om foråret eller om efteråret, og den anbefaling bliver fulgt af de fleste rejseselskaber. 

Konsekvensen er imidlertid, at hovedparten af danske japanrejsende går glip af Kyotos og måske hele Japans største festival, som strækker sig over det meste af juli måned. Så derfor er det måske alligevel værd at overveje, hvornår du skal lægge din rejse.

På programmet er der bl.a. Sagi Odori – Hejredans

Gion Matsuri
Gion-festivalen består af mange forskelligartede indslag, som for eksempel en parade af kæmpemæssige traditionelle flåder, børneoptog og -optræden i traditionel klædedragt, Geiko- og Maikodans, guddomme, der bliver båret rundt i Kyotos gader under stort postyr, samt et streetfood marked med alskens delikatesser.

Gion Matsuri kan dateres helt tilbage til år 869, hvor den daværende kejser beordrede en renselsesceremoni udført ved Yasaka Shrine for at imødegå en voldsom epidemi blandt Kyotos befolkning. Ca. 100 år efter blev det til en årlig begivenhed, som har været afholdt stort set lige siden. Dog på en meget mindre skala uden flådeparade i 2020 og 2021 grundet Covid-19. Men helt aflyst blev Gion Matsuri dog ikke, hvilket også ville have været paradoksalt med tanke på dens oprindelse. I 2022 var den tilbage i fuldt omfang.

Yasaka Shrine – arnested og vært for Gion Matsuri

Festivalens absolutte højdepunkt er den såkaldte ”Yamaboko Junko Parade”, hvor 33 flåder bliver trukket igennem byens gader. Denne begivenhed er fordelt på to dage, 17. juli, hvor to tredjedele af flåderne benyttes, og 24 juli, hvor resten deltager. 

De mange flåder opbevares resten af året i adskilt stand i hvert deres kvarter i Kyoto. Samlingen af dem påbegyndes 10. juli og færdiggøres i løbet af 4 dage. Der er to forskellige typer: Hoko og Yama. Førstnævnte gør umiddelbart det største indtryk alene på grund af deres størrelse. Op til 25 meter måler de til mastens top, og de vejer henved 12 tons. De gigantiske træhjul er lige så høje, som de personer, der monterer dem, og hele herligheden er bundet sammen med tykke hampereb. Fem km reb, bliver der brugt til en enkelt flåde.

De sidste tre aftener, inden den store parade finder sted, kaldes Yoiyama. Her kommer folk i hobetal til det centrale Kyoto for at se de store flåder, som nu står færdige og fuldt oplyste rundt omkring i bymidten.

Hoko-flåder på Shijo Street

Overalt i området er der stillet madboder op, og mange af de besøgende, som flokkes omkring dem, er klædt i Yukata, sommerkimonoer, hvilket bidrager til at skabe en særlig festlig stemning.

17. juli går det så løs. Den store flådeparade sendes af sted kl. 9 om morgenen på en ca. 3 km lang tur, som tilbagelægges på knap 4 timer. Der er mange steder, du kan tage opstilling undervejs, så det er ikke nødvendigt at være der på slaget ni. Men sørg for at sætte dig ind i ruten på forhånd, så du nemmere kan finde et godt sted at stå.

 Nogle steder er der så smal passage, at det lige er med nød og næppe, at de største flåder kan komme igennem. Det kan se ganske halsbrækkende ud, når de ca. 50 mænd, der skal til for at trække, kæmper for at få deres køretøj helskindet igennem, uden at det kommer i karambolage med de allestedsnærværende elkabler. Alt imens tilskuerne maser sig frem for at få de bedste fotos.

Der er ikke altid lige god plads til de store Hoko-flåder

Planlægger du kun at opholde dig nogle få dage i Kyoto, vil jeg anbefale, at du sørger for at være der den 16. juli om aftenen og den 17. juli, så du i det mindste oplever Yoiyama- stemningen og den største af flådeparaderne. Har du mere tid til rådighed, kan du planlægge efter denne oversigt over Gion-månedens program.

Gion Matsuri er altid et kæmpe tilløbsstykke, så du gør klogt i at bestille dine overnatninger i god tid i forvejen og så leve med, at prisen midlertidigt kan være sat i vejret.

En enkelt flåde har form som et skib. Den kaldes Ofune Boko

Aoi Matsuri
Aoi festivalen, som finder sted hvert år 15. maj, kan spores endnu længere tilbage i tiden end Gion festivalen.  Helt tilbage til det 6. eller 8. århundrede. Dens højdepunkt er en procession med mere end 500 deltagere alle iført klædedragter, som de blev båret i Heian-tiden for omkring 1.000 år siden.

Aoi-festivalen er et imponerende skue

Processionens udgangspunkt er kejserpaladsets sydlige port. Herfra bevæger den sig nordpå mod Kamigamo Shrine, som er dens endelige mål. Undervejs gør den holdt ved Shimogami Shrine. Processionen er så lang, at det tager en time at se den passere. 

Aoi Matsuri er en af Kyotos tre vigtigste festivaler. De to andre er Gion Matsuri og Jidai Matsuri.

En oksekærre er en del af optoget

Andre begivenheder i Kyoto
Hver eneste måned året rundt byder Kyoto og omegn på større eller mindre events. For eksempel kan du 20. juni i Kurama-templet nord for byen se en kappestrid mellem munke om, hvem der hurtigst kan hugge et velvoksent stykke bambus midt over. Ceremonien har rod i en legende om en munk, der bliver konfronteret af en overnaturlig slange, som han overvinder med sit sværd.

En holdkonkurrence mellem munke

Daimonji Festival
Fra 13. til 16. august er det Obon. Ligesom allehelgensaften eller halloween er det et tidspunkt, hvor man mindes sine afdøde slægtninge. Men her holder enhver sammenligning også op. I vestlig kultur er denne dag forlenet med et anstrøg af uhygge. Sådan er det ikke i Japan. Engelsksprogede japanske hjemmesider bruger ofte ordet festival i denne forbindelse. Jeg ville snarere kalde det en højtid. En meget smuk højtid efter min mening. Det er ved denne lejlighed, at forfædrenes sjæle vender tilbage på besøg. Ligesom ved danske højtider er der rigtig mange traditioner og ritualer involveret. 

Den sidste aften bliver der tændt ild for at vise de døde vej tilbage til dødsriget. Der er mange forskellige måder at gøre det på alt efter, hvor du befinder dig i Japan. I Kyoto har de en særlig tradition, kaldet ”Daimonji Festival”. Her bliver der tændt bål på fem forskellige bjergtoppe. Hvert af disse bål danner et skrifttegn, som kan ses langvejs fra. Det første, der bliver tændt, og som har givet navn til begivenheden, er tegnet for ”STOR”.

Tegnet for stor ses tydeligt nede fra byen

Når du planlægger din rejse til Kyoto kan jeg varmt anbefale dig at tjekke kalenderen på discoverkyoto.com. Her har du en oversigt over årets tilbagevendende begivenheder måned for måned. Måske foregår der noget spændende i byen netop, som du er der. Eller måske skal du blot flytte dit ophold et par dage for at få en stor oplevelse med.