I japansk kultur er ræven (kitsune) en på én gang mytisk og mystisk skikkelse. Både guddommelig og dæmonisk. Dobbeltheden er udtalt. Den optræder enten som budbringer for guderne eller som en snu og drilsk ånd, der kan skifte form efter behag.

Kitsune, som du ofte ser den

Inari helligdommen
Som budbringer og beskytter er ræven uløseligt forbundet med Japans Inari helligdomme, som er rejst til ære for shinto guddommen af samme navn. Inari er gudinde for risdyrkning, frugtbarhed og deraf afledt velstand.

Den første og vigtigste af disse helligdomme, Fushimi Inari Taisha, blev opført helt tilbage i det 8. århundrede på bjerget Inari – deraf navnet – lidt uden for Kyoto.

Hovedindgangen til helligdommen er flankeret af to ræve

Fushimi Inari templet er især kendt for to ting. De mange røde Torii-porte, der strækker sig hele vejen op ad bjerget, og de mange stenræve, der overalt vogter over helligdommen og dens mange besøgende, og som bærer tydeligt vidnesbyrd om rævens store symbolske betydning som symbol.

Mere end 10.000 Torii porte bugter sig op ad Inari bjerget

Du kan læse mere om Fushimi Inari Taisha her.

Ca. 32.000 eller mere end en tredjedel af alle Japans Shinto-helligdomme er dedikeret til gudinden Inari og hendes guddommelige budbringer.

Den dæmoniske ræv
Men ræven har som nævnt også en anden side. Japansk folklore er rig på myter om, hvordan ræve har antaget skikkelse af kvinder, som godtroende mænd har ladet sig besnære af for blot bagefter at opdage, at alle deres ejendele er blevet stjålet.

Den kan også skabe illusioner. Få mennesker til at tro, at de overværer ikke-eksisterende naturkatastrofer eller opholder sig på steder, som ikke eksisterer. Men værst af alt kan ræven straffe mennesker ved at besætte dem og herigennem få dem til at opføre sig dybt upassende. Ved for eksempel konsekvent at sige de forkerte ting på de forkerte tidspunkter eller rende hylende og skrigende gennem gaderne uden en trævl på kroppen.

Så tag dig i agt for den japanske ræv. Man ved aldrig