Dette indlæg handler om millionbyen Nagoya, Japans fjerdestørste by, samt to spændende udflugter, du kan tage derfra. Til henholdsvis Inuyama og Hikone, to steder, der er kendt for deres intakte middelalderborge. 

Turister, der besøger Japan for første gang, kommer ofte til Nagoya. Selv om det for langt de flestes vedkommende kun bliver til et par minutters ophold om bord i Shinkansen på vej fra Tokyo til Kyoto eller omvendt.

Nagoya ligger knap to timer med tog vest for Tokyo

Byen, der blev sønderbombet under Anden Verdenskrig, opfattes af de fleste som en kedelig storby uden nævneværdige turistattraktioner. Det synspunkt deler jeg ikke. Nagoya har en del at byde på, herunder en borg, en vigtig shinto helligdom, og den centrale bydel Sakae med spændende natteliv, fine spisesteder og gode shopping muligheder.

Nagoya Castle
Byens vartegn er Nagoya Castle, det imponerende borgkompleks, som blev grundlagt i begyndelsen af 1600-tallet af Ieyasu, den første Tokugawa shogun. I over 300 år var det en af Japans største og mest imposante borge. Det blev der desværre sat en stopper for, da de fleste af bygningerne, herunder det mægtige centrale borgtårn, blev ødelagt under luftangrebene i 1945.

Nagoya Castle’s centrale borgtårn

Det borgtårn, du i dag kan se rage højt op over de omkringliggende bygninger, blev indviet i 1959, og er bygget i et noget anderledes materiale end det oprindelige, nemlig stålarmeret beton. Det er indrettet som museum, og for at gøre livet lettere for de besøgende er der installeret en fin elevator. Med andre ord, meget langt fra det oprindelige udtryk. Det er formentlig årsagen til at så mange rynker på næsen af stedet. For selv om borgen ligger flot med en fin park omkring sig, er der så mange andre velbevarede borge i Japan at vælge imellem. 

Men opført i stærke nutidige materialer, som det er, må det nye borgtårn da kunne holde længe. Ja, det er så ikke tilfældet. Allerede nu, kun 60 år efter, at det blev bygget, skal det rives ned, da det ikke længere anses som et sikkert sted for besøgende at opholde sig.

Den gode nyhed er imidlertid, at borgtårnet skal genopføres i træ efter de oprindelige tegninger. Det forventes, at det ”gamle” borgtårn vil blive revet ned i 2023. Bygningen af det nye trætårn forventes påbegyndt i 2026 og fuldført i 2028. Se mere her.

Atsuta Shrine
Et kvarters togkørsel fra Nagoya station ligger Atsuta Shrine, Japans næstvigtigste Shinto helligdom. I Europas kongehuse er kronregalierne, symbolet på den kongelige magt, typisk scepter og rigsæble. I Japan er symbolet på den kejserlige magt spejl, sværd og juvel, og da kejseren er Shinto religionens overhoved, er disse genstande også de mest hellige i Shinto. En af dem, sværdet bliver opbevaret netop i Atsuta Shrine, men ligger dog ikke fremme til offentligt skue. Spejlet opbevares i Ise Inner Shrine, det helligste sted inden for Shinto religionen, og juvelen i kejserpaladset i Tokyo.

Indgang til Atsuta Shrine

Netop fordi udenlandske turister har det med at springe Nagoya over, møder du ikke mange af dem ved Atsuta Shrine. Helligdommen, som ligger i en fin gammel park, besøges hovedsageligt af japanere, der ofte har et religiøst ærinde, og det forlener stedet med en ganske særlig atmosfære.

Præster ved Atsuta Shrine

Inuyama
Har du et par dages ophold i Nagoya, kan jeg absolut anbefale dig at tage toget til Inuyama, som ligger ca. en halv time fra Nagoya Station.

Inuyama ligger små 30 km nord for Nagoya

Inuyama Castle
Inuyama er først og fremmest kendt for Inuyama Castle, en ud af kun tolv borge i Japan, hvor det centrale borgtårn er bevaret intakt op igennem tiderne. Borgen blev anlagt i første halvdel af 1400-tallet og er således Japans ældste fæstning. Selve borgtårnet kan dateres tilbage til 1537. Det består af fire etager, og for at komme helt op skal du forcere nogle meget stejle trapper. Føl historiens vingesus, mens du kravler opad. Det er de selvsamme trin, som fremstående samuraier har betrådt for over 400 år siden.

Inuyama Castle ligger ca. 20 minutters gang fra stationen

Når du når øverste etage venter der en særlig belønning. Som noget helt enestående har borgen en svalegang, der løber hele vejen rundt om bygningen. Den har de besøgende fri adgang til, og herfra er der en fornem udsigt til blandt andet Kiso River.

Udsigt fra svalegangen

Urakuen Garden
Har du tid til overs, ligger der en fin og stemningsfyldt have, blot ti minutters gang fra Inuyama Castle. Urakuen er berømt for sit tehus kaldet Jo-an, der rangerer som et af Japans tre fineste. Haven rummer endnu et tehus, Ko-an, hvor den besøgende kan nyde en skål matcha te.

Urakuen Garden i april – et studie i grønt

Ukai
Besøger du Inuyama i perioden 1. juni til 15. oktober, har du mulighed for at opleve en for os vesterlændinge noget aparte 1300 år gammel skik kaldet Ukai eller fiskeri med skarver. Det foregår på Kiso River enten om dagen eller om aftenen efter mørkets frembrud. Jeg vil absolut anbefale det sidste, som jeg selv har prøvet i Arashiyama uden for Kyoto.

Her gik vi om bord i et langstrakt fartøj, og to fiskere iført traditionel klædedragt stagede os ud midt på floden. I båden medbragte de et bur med tre-fire skarver. Ud fra forstavnen hang en trådkurv, og i den tændte de en blussende ild for at lokke fiskene til. Hver skarv fik nu et reb snøret om halsen og blev smidt over bord. Rebet tjente to formål. Dels kunne fuglen ikke slippe væk, og dels kunne den ikke sluge de fisk, som den fangede. Så snart en af fiskerne fornemmede, at der var bid, blev skarven halet om bord igen og tvunget til at spytte sin fangst ud.

På fisketur i Arashiyama

En ganske effektiv, men bizar form for fiskeri set med mine øjne. Alligevel var der noget sært stemningsfuldt ved at sidde i mørket ude midt på floden med det flammende bål i forstavnen og betragte det fremmedartede sceneri.

Hikone Castle
En anden interessant udflugt fra Nagoya er til Hikone Castle ved Biwa-søens bred. Du tager Shinkansen fra Nagoya Station til Maibara Station, hvor du skifter. Derefter er der kun en kort tur med lokaltog til Hikone Station. Hele rejsen varer ca. tre kvarter. Fra stationen er der knap en halv times spadseretur til borgen.

Hikone ligger knap 80 km nord for Nagoya

Hikone Castle, som stod færdig i 1622, kan ligesom Inuyama Castle bryste sig af et originalt borgtårn. Men ikke nok med det. En stor del af det omkringliggende område er stadig intakt, og borgen kan derfor tilbyde den besøgende en spændende rejse tilbage i tiden. Hikone Castle er således en oplevelse, som du absolut ikke må gå glip af.

Det 400-årige borgtårn eksisterer stadig i bedste velgående

Det er i øvrigt tankevækkende, at to borgtårne, som begge er mere end 400 år gamle stadig står, som da de blev bygget. Mens det indre borgtårn i Nagoya Castle, som er bygget i moderne byggematerialer, kun holdt i 60 år og nu skal genopføres i sin oprindelige skikkelse.