Kamakura ligger i Kanto-regionen 50 km syd for Tokyo

Planlægger du at tilbringe nogle dage i Tokyo, er det en god ide at bruge en af dem på at besøge Kamakura, som ligger ca. en times togkørsel fra hovedstaden.

Byen har omkring 175.000 indbyggere og har givet navn til en vigtig æra i Japans historie, nemlig Kamukara-perioden (1185-1333), fordi Japans første militærregering, Kamakura-shogunatet, valgte at placere sin hovedstad her. Ud over mange fine gamle buddhisttempler og shinto-helligdomme byder området på smuk natur, herunder en lang kyststrækning med indbydende sandstrande. Læs mere om Kamakura her.

Der er flere måder at komme til Kamakura på med tog, men følgende kan anbefales, selv om det hverken er den hurtigste eller den billigste løsning: Tag Tokaido Line fra Tokyo Station til Fujisawa og skift til Enoden Line, en charmerende lille lokalbane, som er en mellemting mellem et tog og en sporvogn. Her kan du ikke bruge dit rail pass, men du kan købe et day pass, så du kan stå af og på, som det passer dig uden at skulle betale hver gang. Se mere om Enoden Line her.

Slam Dunk
Japan er ikke kun historiske og religiøse seværdigheder. Undervejs med Enoden Line kommer du til et trinbræt, som har det svært udtalelige navn: Kamakurakokomae Station. (Stationen ved Kamakura Senior High School). Lige ved siden af ligger Japans mest berømte jernbaneoverskæring, som ganske vist byder på en nydelig udsigt ud over havet, men ellers synes ret uanseelig. Ikke desto mindre valfarter især asiatiske turister hertil for at tage fotos. Det skyldes, at stedet er blevet udødeliggjort i åbningsscenen til den populære japanske anime (en slags tegnefilm) “Slam Dunk”. Se mere her.

Berømt jernbaneoverskæring. I baggrunden den lille ø Enoshima

Den store Buddha
Kamakuras mest berømte seværdighed er uden tvivl den store bronze Buddha, som sidder på Kotokuin Templets område. Den blev opført i midten af det 13. århundrede og befandt sig oprindeligt indendørs. Men efter at adskillige tempelbygninger i løbet af de følgende 200 år var blevet ødelagt af skiftende tyfoner og tsunamier, fik statuen lov at forblive ude i det fri. På bagsiden af den er der en lille dør, så besøgende også kan se statuen indefra, men på en solskinsdag kan det være en varm fornøjelse. Kotokuin Templet ligger 5-10 minutters gang fra Hase Station. Læs mere her.

Den store Buddha er lidt over 13 meter høj inkl. fundament og vejer 121 tons

Hasedera Temple
Har du mod på endnu et tempel, er det absolut værd at besøge Hasedera (Hase Templet), som ligger nogle få minutters gang fra den store Buddha.

Hasedera, som ifølge legenden blev grundlagt for næsten 1400 år siden, har mange seværdigheder at friste den besøgende med, herunder den over 9 meter høje træstatue af Kannon, barmhjertighedens gudinde, og en lille grotte med små skulpturer, som er hugget ud af klippevæggen. Det, der umiddelbart gør mest indtryk, er Jizo-do Hall, hvor besøgende kan bede til Jizo om at få en nem fødsel. Rundt om den lille bygning er der lange rækker med tusindvis af små Jizo-statuetter, som er sat her for at beskytte dødfødte eller aborterede fostres sjæle. Hver statuette repræsenterer et barn.

De små figurer udskiftes med regelmæssige mellemrum for at give plads til nye

Hele tempelkomplekset er bygget op ad en skråning og kan derfor byde på en smuk udsigt ud over havet og Yuigahama Beach. Læs mere om Hasedera her.

Shichirigahama og Yuigahama beaches
Enoden Line har stoppesteder ved begge disse to strande, hvor der er masser af aktivitet i hele udendørssæsonen, som strækker sig langt ind i oktober. Der dyrkes alskens former for vandsport, herunder forskellige former for surfing, kajakroning, stand-up paddling osv. Det meste af tiden er brændingen overskuelig, så området egner sig godt til både begyndere og lettere øvede. Alt til faget hørende kan lejes lokalt. Se f.eks. følgende to links: https://en.activityjapan.com/publish/feature/154 og http://wetlandkamakura.com/

Surfing ved Shichirigahama Beach

Og selv om du ikke selv ønsker at tage aktivt del i de sportslige udfoldelser, kan en spadseretur langs den brede sandstrand være et kærkomment afbræk fra alt det kulturelle.

Enoshima Island

For at komme ud til Enoshima Island skal du krydse en 600 meter lang bro

Har du tid til overs på tilbagevejen, kan du overveje at aflægge et besøg på Enoshima Island. Blot skal du være opmærksom på, at selv om den nærmeste Enoden station hedder Enoshima, er der alligevel halvanden kilometers gang herfra og ud til midten af øen, hvor hovedattraktionen Enoshima Shrine’s bygninger spreder sig op ad en bjergskråning.

Indgangen til Enoshima Shrine

Vil du besøge helligdommen, går vejen først igennem en gade med souvenirbutikker og som oftest rigtig mange turister. Dernæst følger nogle meget stejle trappetrin op til selve indgangsporten til helligdommen. Og så er det i bogstaveligste forstand op ad bakke for at nå toppen med den gode udsigt. Er dine ben ikke til det, har nogle forudseende mennesker imidlertid anlagt en rulletrappe, som mod passende betaling fører dig helt op til toppen. Til gengæld må du selv gå ned. Læs mere her.