Dette indlæg byder på nogle få ideer til, hvad du kan foretage dig under et ophold i Tokyo. De fem sights, der beskrives her er: Mount Takao, Meiji Shrine, Odaiba, Asakusa og Ueno park. Rækkefølgen er tilfældig og uprioriteret. Men stederne er bestemt værd at se, og tilsammen repræsenterer de  forskellige facetter af livet i en af verdens største byer.

Mount Takao

Mount Takao ligger ca. 50 km vest for Tokyo

Trænger du til at komme lidt væk fra Tokyo og se noget andet end storby, er Mount Takao et godt bud. Bjerget er knap 600 meter højt og byder på skøn natur og et spændende tempel, dedikeret til bjergguden/dæmonen Tengu, der ofte ses i form af en knaldrød Noh-maske med en umanerlig lang næse. Men også undertiden med fuglenæb.

Tengu-figur med næb

Mange stier fører til bjergets top. Tager du den mest anvendte, nr. 1, vil det tage dig ca. 1½ time at nå helt derop. Har du ikke mod på det, er alternativet at tage en svævebane til et udsigtspunkt ca. halvvejs oppe ad bjerget, hvorfra der i klart vejr er en en formidabel udsigt over Tokyo. Det skal nævnes, at Mount Takao er et meget yndet udflugtsmål for turister og japanske skolebørn. De kommer dog sjældent længere op end hertil, så har du brug for at hvile ørerne, er det blot at fortsætte til fods videre op ad bjerget.

Den hurtigste og nemmeste måde at komme til Mount Takao på er at tage Keio Railways fra Shinjuku Station i Tokyo og stå af ved endestationen Takaosanguchi. Denne jernbane er privat, så du kan ikke bruge dit Japan Railpass. Du kan læse mere om Mount Takao her og her.

Meiji Shrine

Bydelen Harajuku ligger centralt i Tokyo, en lille halv time fra Tokyo Station

Lige ved siden Harajuku Station finder du Meiji-helligdommen, som er viet til Kejser Meiji og hans hustrus guddommelige sjæle. Meiji sad på den japanske kejsertrone i perioden 1867-1912 og betragtes som den første kejser i moderne tid. Det vil sige efter, at USA havde tvunget den daværende japanske militærregering til at åbne landet for omverdenen. Dette satte gang i den kæde af begivenheder, der førte til, at Tokugawa-shogunatet, som havde regeret landet gennem 16 generationer, faldt, og Kejser Meiji blev indsat som landets retmæssige leder. Læs mere her. Ønsker du at vide mere om Japans kejserdømme, kan du med fordel læse bogen “Tenno” (kejser), som er skrevet af Asger Røjle Christensen i anledning af tronskiftet i 2019.

Port på vejen op imod Meiji Shrine’s hovedbygning

Helligdommen spiller en meget aktiv rolle i tokyoiternes liv. Det er en fast tradition for mange at besøge den i de første dage af det nye år, og stedet er et populært sted at blive viet. I efterårsmånederne oktober og november, er der en god chance for at se japanske børn klædt i smukke kimonoer ledsaget af deres forældre. Det, du her bliver vidne til, er en århundrede gammel tradition kaldet: “Shichi-Go-San” (7-5-3), som er en særligt festdag, hvor tre- og femårige drenge og tre- og syvårige piger fejres i deres lokale Shinto-helligdom. Den officielle dato for denne ceremoni er 15. november, men med tiden har den spredt sig ud over hele oktober og november.

Møde mellem øst og vest

Meiji Shrine er omgivet af en kæmpestor skovlignende park, som i sig selv er et besøg værd. Hovedindgangen finder du lige ved siden af Harajuku Station på Yamanote-linjen, Tokyos ringbane, som drives af Japan Railways. Så du kan bruge dit Japan Railpass for at komme herhen.

Odaiba

Bydelen Odaiba befinder sig på en kunstig ø i Tokyo-bugten

Har du lyst til at se Tokyo fra vandsiden, skulle du tage at besøge den helt nye bydel, Odaiba, som er bygget på indvundet land. Gå en tur langs Odaiba Kaihin-Koen promenaden og nyd det formidable view ind over storbyen og Regnbuebroen, som forbinder Odaiba med resten af Tokyo. Læg også mærke til kopien af Frihedsgudinden, der som en ekstra bonus er blevet anbragt midt i udsigten.

Frihedsgudinden med regnbuebroen i baggrunden

Fortsæt ned til Odaiba Beach, en 800 meter lang kunstig strand, som byder på forskellige sportsaktiviteter både til lands og til vands, herunder beach volley og wind surfing. Badning og fiskeri er derimod ikke tilladt, da bugtens vandkvalitet ikke lever op til den japanske sundhedsstyrelses krav om rent badevand.

Udsigt fra Odaiba Beach

Odaiba er i øvrigt kendt for sine indkøbscentre, museer og indendørs forlystelsesaktiviteter. Så er du i shopping mode, eller har du brug for at udvide din horisont, kan du sagtens få en dag til at gå her. Et fælles kendetegn for alle disse forskellige tilbud er den dristige og eksperimenterende arkitektur, som er spændende at se på, om end ikke altid lige køn. Læs mere om Odaiba her.

Fuji TV’s bygning. Et vartegn for Odaiba

Turen ud til Odaiba er halvdelen af fornøjelsen. Tag Yamanote ringbane (dækket af Japan Railpass) til Shimbashi Station. Her skifter du til Yurikamome Line (ikke dækket af Japan Railpass), en førerløs højbane. Nyd udsigten, når toget kører over Regnbuebroen og stå af på Odaiba Kaihin-Koen Station.

Når du har set dig mæt på Odaiba, er det muligt at tage en båd til Asakusa. Turen tager ca. en time.

Asakusa

Bydelen Asakusa nås med Ginza undergrundslinje.

Der er mange spændende områder at se i Tokyo, og det kan være svært at prioritere, hvis man ikke har så meget tid til rådighed. Men et af de steder, der bør have en plads højt på listen, er Asakusa. Centralt i bydelen ligger Sensoji, et af Tokyo mest populære templer. Vejen hertil går traditionelt igennem Kaminari Gate (tordenporten) og videre ad Nakamise, en 200 meter lang butiksgade, hvor der falbydes alverdens ting, lige fra almindelige souvenirs til sommerkimonoer og snacks.

Kaminari Gate – Indgang til Sensoji Templet

For enden af Nakamise er der endnu en port. På den anden side af den finder du Sensojis imponerende hovedbygning samt en femetagers pagode. Giv dig god tid til at gå lidt omkring og betragte sceneriet. Mange af de besøgende har iført sig farvestrålende kimonoer, hvilket forlener tempelområdet med en særlig aura af japansk tradition. Har du et godt sprogøre, vil du imidlertid opdage, at mange af de “indfødte” i virkeligheden er kinesiske turister, som har taget denne skik til sig.

Kimonoklædt kineser

Når du har set dig mæt på tempelområdet, er det en god ide at fortsætte på må og få ned ad en af de mange sidegader. Asakusa bydelen er ganske charmerende med et islæt af traditionel Tokyo stemning. Så lad blot dine fødder bestemme retningen. Og selv om du helt skulle miste orienteringen, så er der aldrig langt til den nærmeste undergrundsstation. Læs mere om Asakusa her.

Ueno Park

Ueno Station ligger ca. 4 km nord for Tokyo Station

Lige bag Ueno Station ligger Ueno Park, et stort rekreativt område og et velkomment åndehul, hvis du har brug for en lille pause fra Tokyos malende tempo og larmende trafik.

Mødregruppe på udflugt i Ueno Park

Du kan også vælge at bruge en halv eller hel dag til at udforske nogle af de mange forskellige attraktioner, parken i øvrigt kan byde på herunder fire museer, en zoologisk have og en stor dam, Shinobazu Pond, som er delt op i tre dele: Et fuglereservat, en lotusdam og et sted, hvor du kan leje robåde og andre små lystfartøjer.

Ueno Park har noget at byde på til enhver årstid. Mest kendt er den nok for sine blomstrende kirsebærtræer i slutningen af marts eller begyndelsen af april. Her er parken stuvende fuld af “hanami”-gæster. Det vil sige folk, der kommer for at se på kirsebærblomster. Det foregår – ofte i firmaregi – som en skovtur, hvor der lægges en presenning ud under de hvide trækroner. Herefter indtager selskabet deres pladser og går om bord i de medbragte delikatesser. Dertil drikkes der sake, gerne indtil flaskerne er tomme, – og ofte til langt ud på aftenen.

Hanami i Ueno Park

Er du i Tokyo i sommermånederne juli eller august, bør du aflægge et besøg ved parkens lotusdam og nyde de blomstrende lotus, som er et betagende syn. Hvis du vil se blomsterne åbne sig, skal du være der mellem kl. 7 og 9 om morgenen. Endelig kan du i de sene efterårsmåneder se træernes efterårsløv i al sin pragt. Læs mere om Ueno Park her.

Har du tid til overs efter dit besøg i parken, kan du med fordel lægge vejen igennem den spraglede og sprudlende markedsgade, Ameyoko, som munder ud lige over for Ueno Station og følger Yamanote-ringbanen indtil næste station, som hedder Okachimachi. Læs mere her.