Vælger du som de fleste japanturister at tage til Kyoto, vil det være en god ide at sætte en ekstra dag af til også at besøge Nara. Byen var Japans hovedstad i perioden 710 til 784. Det vil sige, at det var her kejseren havde sit domicil. Buddhismen, som et par hundrede år tidligere var kommet til Japan fra Indien via Kina og Korea, havde på det tidspunkt fået et solidt fodfæste i landet. Det udmøntede sig i nogle spektakulære templer, som stadig eksisterer, og som bestemt er et besøg værd.

Nara ligger ca. 45 minutter med toget fra Kyoto Station.

Der er nogenlunde lige langt til Nara fra henholdsvis Kyoto og Osaka

Nara Park

Der er så mange seværdigheder i Nara, at det kan være svært at lægge et overkommeligt dagsprogram. Et absolut must er dog Todaiji Tempel, som ligger i Nara Park, og derfor har jeg i dette indlæg valgt at fokusere på dette område. Parken dækker et areal på ca. 5 kvadratkilometer og har rigeligt at byde på. 

Nara Park er hjemsted for op imod 1300 fritgående hjorte (shika), som ikke er det mindste sky over for mennesker. Tværtimod, de forventer at blive fodret med særlige hjortekager, som du kan købe overalt. Men pas på! Hvis dyrene synes, at betjeningen går for langsomt, kan de blive meget insisterende.

Det kan ikke gå hurtigt nok

Traditionelt er hjorten at betragte som en guddommelig budbringer, hvis hoved der ikke må krummes et hår på. Men da antallet af hjorte i parken vokser støt, er der i de senere år nødtvungent indført en vis regulering af bestanden. Du kan læse mere her.

For at komme til Nara Park fra stationen kan du tage en loopline turistbus og stå af ved stoppestedet Kenchomae. En køretur på ca. et kvarter. 

Kōfukuji
I udkanten af parken og tæt på busstoppestedet ligger Kofukuji Templet, grundlagt i år 710, samtididig med at Nara blev Japans hovedstad.

Japans næsthøjeste pagode

Templet er især kendt for sin 50 meter høje, femetagers pagode, som kun overgås af Toji Templets pagode i Kyoto. Desværre vil pagoden være dækket til indtil år 2031 på grund af et omfattende restaureringsarbejde, men læg alligevel vejen forbi Kofukuji for at se resten af templet. Ikke mindst de to karakteristiske ottekantede bygninger, den nordlige og den sydlige.

Den sydlige ottekantede tempelbygning

Todaiji
Dagens højdepunkt er så afgjort Todaiji Templet, der ligger i parkens nordlige ende. Stien op til det går igennem den vældige Nandaimon-port, hvor to frygtindgydende statuer holder godt øje med dig og de tusindvis andre, der har valgt at lægge vejen forbi.

Der er altid mange besøgende ved Todaiji

Det første, du ser, når du har passeret porten er den gigantiske Daibutsuden (Great Buddha Hall), som knejser majestætisk længere fremme. Indtil for nylig verdens største træbygning, til trods for at den i dag kun udgør to tredjedele af dens oprindelige størrelse. 

Daibutsuden blev opført første gang i 752, men er siden brændt ned et par gange. Den nuværende rekonstruktion er fra 1692, hvor de økonomiske ressourcer ikke rakte til at genetablere den fulde størrelse. Derfor er bygningen i dag nærmest kvadratisk, hvor den før var rektangulær.

Todaiji er et af Japans mest spektakulære templer

Du skal være forberedt på, at der kan være lang kø for at komme ind i Daibutsuden, men det syn, der møder dig, er bestemt ventetiden værd. En 15 meter høj Buddha støbt i bronze, flankeret af to bodhisattvaer. Det kan være svært at fatte hans størrelse, når du står foran ham. Alene hans ører er 2.5 meter lange.

Over 400 tons bronze er der gået til støbningen af statuen

Bygningens tag bæres oppe af 48 piller på hver 1.5 meter i diameter. Og gennem en af disse er der boret et hul på størrelse med statuens næsebor. Kan du kravle gennem det hul, venter der dig en gylden fremtid.

Læg også mærke til den besynderlige træfigur, der sidder lige uden for bygningen. Iført, hvad der mest af alt ligner en rød badehætte og et friserslag i matchende farve. Det er Binzuru. Ifølge legenden kan han kurere sygdom og lidelser. Alt, du behøver at gøre, er at berøre den del af ham, der svarer til det sted, hvor du selv har ondt. Desværre kom han til kort under corona-krisen, for myndighederne satte et skilt op, der forbød folk at røre ved ham på grund af smittefaren.

Buddha bad ved sin død Binzuru om at forblive i verden som heler

Du kan læse meget mere om tempelkomplekset Todaiji her og her.

Kasuga Taisha-helligdommen
Den mest betydningsfulde Shinto helligdom i Nara er uden sammenligning Kasuga Taisha, som også ligger i Nara Park, små tyve minutters gang fra Todaiji. Helligdommen kan ligesom byen Nara dateres helt tilbage til det 8. århundrede. Med sin iøjnefaldende højrøde farve og sin kinesisk inspirerede svungne tagkonstruktion har den dannet skole inden for Shinto arkitekturen.

Kasuga Taisha ligger i den sydøstlige del af Nara Park

Kasuga Taisha er kendt for sine mange lygter (tōrō på japansk). Ingen japansk helligdom har flere. Det være sig hængende lygter eller stenlygter. I alt er der ca. 2000 af førstnævnte og ca. 1000 af sidstnævnte. Alle er de doneret igennem tiderne af troende med en særlig bøn til stedets guddom.

Du ser det tydeligt, når du går gennem skoven op imod helligdommen. Tilsyneladende uendelige rækker af stenlygter står langs stien. Mange af dem overbegroede med mos. Hovedparten af dem er indgraveret med et hjortemotiv, men det er ikke altid lige tydeligt, da mange af lygterne har været udsat for vind og vejr i adskillige hundrede år.

Stenlygter så langt øjet rækker

De tidligere nævnte 1000 hængende lygter finder du ved selve helligdommen. De er typisk fremstillet af kobber eller bronze og udgør en smuk kontrast til bygningernes knaldrøde farve. Også de lygter er offergaver til guderne. Du kan læse mere Kasuga Taisha her og her.

Et lille udpluk af helligdommens mange hængende lygter

Dette indlæg dækker kun en lille del af Naras mange seværdigheder. Har du mod på at se mere, kan du tjekke udbuddet her.