I dette indlæg fortsætter Hokkaido-turen. Den starter i hot-spa området Noboribetsu Onsen og fortsætter til Ainu museum og landsby ”Upopoy”, som er åbnet igen efter flere års ombygning. Derpå går den til Lake Shikotsu, videre til Sapporo Art Park og slutter i Otaru. Beskrivelsen af rejsen er lagt an på, at du har lejet en bil.

Hele turen fra Noboribetsu Onsen til Otaru er på i alt 164 km

Noboribetsu Onsen
Hokkaidos mest berømte spa-resort. Sådan omtales Noboribetsu Onsen ofte. Og det med god grund. Store hoteller i japansk stil (ryokan) ligger side om side, og alle tilbyder de helsebringende bade i vand fra de varme kilder, som Noboribetsu Onsen er så rig på. Gå ikke glip af en enestående oplevelse, men planlæg din tur, så du får en overnatning her. Det er ikke billigt, men det er så rigeligt pengene værd. Læs mere her om japanske hot spring resorts.

Et udsnit af Jigokudani, Helvedesdalen

Et stenkast fra alle hotellerne finder du Hell Valley, Helvedesdalen. Det er her alt det varme vand kommer fra. Og området lever så afgjort op til sit navn. Overalt syder og bobler det af vulkansk aktivitet. Kilder springer op af jorden og danner små pytter. Ofte med kogende vand. 

Kogende vand kommer direkte op af jorden

For at besøgende trygt kan bevæge sig omkring i området, er der bygget lange gangbroer af træ, som fører en rundt i landskabet. Giv dig god tid og nyd stedets særegne skønhed, hvor det okkerfarvede blander sig med nuancer af lysegråt, adskilt af små mælkehvide bække. Du kan læse mere om Noboribetsu Onsen og Hell Valley her

Små bække med skoldende varmt vand krydser igennem landskabet

Upopoy
Kør op langs kysten til landsbyen Shiraoi. Her i bunden af Poroto Lake finder du det nye National Ainu Park og Museum, også kaldet Upopoy, som på Ainu-sproget betyder at synge i en stor gruppe. Ainuerne er Hokkaidos oprindelige befolkning, som du kan læse meget mere om her.

Den gamle Ainu landsby Porotokotan

Køreturen fra Noboribetsu Onsen til Poroto Lake tager lidt over en halv time. På dette sted lå indtil 2018 Porotokotan Ainu Village. Det er den, der er blevet ombygget og udbygget til et nationalt museum og kulturcenter for Ainu-folket. Sæt god tid af, for der er meget at se. Får du ikke nået det hele, så sørg i hvert fald for at besøge Kotan, den traditionelle Ainu landsby, som er fint placeret i pagt med naturen. Upopoy åbner i 2020. Du kan læse mere om museet, samt downloade den officielle engelsksprogede brochure her

Ainuerne ernærede sig blandt andet ved fiskeri

Lake Shikotsuko
Fortsæt op langs kysten, indtil du efter ca. en halv time når til den lille by Tomakomai. Her drejer du ind i landet ad vej 276. På et tidspunkt bliver den til vej 453, som du følger, indtil du når Lake Shikotsuko Visitor Center. Her parkerer du bilen. Har du tid og lyst, er der mulighed for en tur på søen i en sightseeing båd med glasbund. Eller du kan vælge blot at spadsere en tur langs bredden og nyde den smukke udsigt.

Yamasentetsu Bridge krydser Chitose River

Lake Shikotsuko, som er en kratersø, har en gennemsnitsdybde på 265 meter og er dermed en af de dybeste søer i Japan.  Går du en tur langs bredden kan du ikke undgå at få øje på en karakteristisk rød bro. Den krydser floden Chitose, som har sit udspring her. På den anden side ligger Shikotsuko Water Park, som har en fin lille udsigtspromenade. Du kan læse mere om Lake Shikotsuko her

Lake Shikotsuko bruges til mange former for vandsport

Sapporo Art Park
Kør videre ad vej 453 i retning af Hokkaidos største by Sapporo. I udkanten af byen, drejer du fra ind til Sapporo Art Park. Det er ca. 40 minutters kørsel fra Lake Shikotsuko. Sapporo Art Park er et stort kompleks, hvor du dels kan prøve dine kreative kræfter af i forskellige workshops. Dels se de to hovedudstillinger, nemlig et kunstmuseum og en skulpturhave. Har du ikke alverdens tid til rådighed, er det en god ide at starte med sidstnævnte.

Futari (To) af Kyoko Asakura

Den officielle betegnelse er Sculpture Garden, men det er nu mere skov end have. Den forholdsvis tætte bevoksning gør stedet endnu mere interessant, for du har ingen anelse om, hvilket kunstværk der venter dig i næste lysning. 74 skulpturer er der i alt. Nogle af dem er mildest talt modernistiske i deres udformning andre mere traditionelle, som for eksempel Mor og Barn.

Mor og Barn af den norske kunstner Gustav Vigeland

Et af de mere iøjnefaldende kunstværker har den eksotiske titel: Lad os hvile os ved at blive til en stol. Det består af en række personer fremstillet i et skrigende gult plasticlignede materiale, som sidder i en halv rundkreds på hinandens skød. Tanken er øjensynligt, at hvis kredsen bliver sluttet, vil alle have et skød at hvile sig på. Med andre ord en lidt kryptisk opfordring til samarbejde. Du kan læse mere om Sapporo Art Garden her og her

Lad os hvile os ved at blive til en stol af Shigeo Fukuda

Ramen Alley
I centrum af millionbyen Sapporo finder du Ramen Alley. En lille smøge med lutter ramen restauranter liggende side om side. Byen er berømt for denne nudelsuppe, som oprindelig stammer fra Kina. Den fås i mange forskellige udgaver, hvor font og øvrige ingredienser kan variere. Nudlerne er som regel de samme, men kan dog også variere. Rettens popularitet har i de senere år bredt sig til verden uden for Japan. Selv i Danmark er der åbnet en række små ramen-restauranter. Læs mere om ramen her.

En skål frisklavet ramen lige til at gå om bord i

Går du I Ramen Alley for at spise aftensmad, vil der som oftest være et mylder af mennesker, der står i kø uden for de forskellige restauranter. Det pudsige er, at et par af stederne kan være helt tomme. Øjensynlig lever kvaliteten her ikke op til publikums forventninger. Det er nemlig ganske karakteristisk for japanere, at når det gælder mad, vil de hellere undvære end nøjes. Selv i Sapporos lufthavn er der en særlig ramen afdeling. Og også her er det tydeligt at se, hvilke restauranter der slipper igennem nåleøjet. Læs mere om Ramen Alley her

En af de mere populære ramen restauranter i New Chitose Airport

Otaru
Knap en times kørsel vest for Sapporo ligger den lille havneby Otaru. I fordums tid et finanscentrum og vigtigt knudepunkt for Japans udenrigshandel med USA og England. I dag en tilbagelænet provinsby, som tiltrækker mange turister fra både indland og udland.

Gå en tur langs den gamle kanal i Otaru

Centralt i byen ligger det gamle kanalkvarter. Et charmerende område med traditionelle pakhuse, som er fint restaurerede og i dag huser museer, restauranter og små butikker med kunsthåndværk. Giv dig tid og nyd at slentre rundt i de små gader blandt spændende historiske bygninger. Du kan læse mere om Otaru her og her.

Gammelt og nyt mødes i Otaru

Fra Otaru er der fire timers kørsel tilbage til Hakodate. Og derfra yderligere 4 timer og 40 minutter med tog tilbage til Tokyo. Så har du været smart, har du sikret dig, at bilen, som du har lejet i Hakodate (se Hokkaido 1), kan returneres i New Chitose Airport, Sapporos lufthavn. Den ligger kun en time og et kvarters kørsel fra Otaru. Flyvetiden til Haneda Airport i Tokyo er 1 time og 20 minutter.