Ca. 130 km vest for Kyoto finder du byen Himeji, som først og fremmest er kendt for Himeji Castle. En imponerende samuraiborg og Japans første bidrag til UNESCO’s verdensarvsliste. Ifølge byens officielle turistbrochure er borgtårnet den mest betydningsfulde trækonstruktion i Japan og den smukkeste bygning, verden endnu har set.

Himeji ligger 3,5 timers togkørsel fra Tokyo

Med lyntoget, Shinkansen tager det knap 1 time at komme fra Kyoto til Himeji, så er du alligevel på de kanter, kan det stærkt anbefales at lægge vejen her forbi. Skal du for eksempel fra Kyoto til Hiroshima på rail pass, kan du være ret sikker på, at dit tog undervejs standser på Himeji Station. Herfra er der ikke meget mere end et kvarters spadseretur op til byens hovedattraktion.

Himeji Castle
Himeji Castle, som ofte kaldes den hvide hejre på grund af sit borgtårns arkitektoniske ynde og skønhed, er en af Japans 12 oprindelige borge. Et bygningsværk, som kan føre sin historie helt tilbage til 1400-tallet, hvor den første befæstning blev opført på stedet. Den blev udbygget i løbet af de næste par hundrede år, og i begyndelsen af 1600-tallet stod borgen færdig i sin nuværende skikkelse. Læs mere om borgens historie her.

En bro over en ydre voldgrav leder mod borgens indgang

Hele komplekset består af mere end 80 forskellige bygninger, indbyrdes strategisk placeret for at gøre det så svært som muligt for en angribende fjende. Giv dig god tid og nyd de mange fine arkitektoniske detaljer, som både har forsvarsmæssige formål og bidrager til stedets æstetik.

Under restaureringen er der kælet for de mange detaljer

Mest iøjnefaldende er naturligvis det førnævnte borgtårn, som udefra set består af 5 etager. Når du kommer ind i det, opdager du imidlertid, at det i virkeligheden har 7 inklusive kælderetagen. Det kræver en god kondition at komme helt op i tårnets top. Trapperne bliver nemlig smallere og smallere og trinene højere og højere, efterhånden som du bevæger dig opad. Men det er umagen værd. Fra øverste etage har du en formidabel udsigt ud over borg og by. 

Udsigt fra borgtårnets øverste etage. Det fiskelignende ornament skal beskytte mod brand.

Da samuraitiden sluttede i midten af det nittende århundrede, og regeringsmagten blev overgivet til kejseren, blev det besluttet, at alle landets borge skulle nedlægges. Med mindre kejserens militær valgte at bruge dem selv. Det gjaldt også Himeji Castle, som blev sat på auktion med henblik på nedrivning. Salget indbragte den ”fyrstelige” sum af 23.5 yen, hvilket i dag svarer til ca. 6000 kr. Heldigvis besindede man sig og indså, hvor stor en kulturel værdi borgen repræsenterer. Resultatet blev, at hæren købte den tilbage.

En sand labyrint af gange og passager fører op til borgtårnet

Sidenhen har man samvittighedsfuldt sørget for at vedligeholde borgen efter alle kunstens regler. I hver af de sidste tre kejseres regeringsperioder har store arbejder været i gang. Senest i årene fra 2009 til 2015 var borgen gemt af vejen bag stilladser og inddækning. Den var her genstand for en nænsom og gennemgribende restaurering, så den i dag fremstår flottere end nogensinde. Læs mere om borgens seneste restaurering her.

Det er, som om højere magter har holdt hånden over Himeji Castle gennem årene. I et land, hvor mange andre gamle bygningsværker er blevet ødelagt af brande eller jordskælv, er borgen gået fri. Selv da den omkringliggende by i slutningen af Anden Verdenskrig blev jævnet med jorden af voldsomme bombardementer, stod Himeji Castle uskadt tilbage. En enkelt bombe ramte ganske vist borgen, men helt mirakuløst undlod den at eksplodere.

Flere voldgrave vanskeliggør fjenders fremmarch

Har du kun planer om at se en enkelt middelalderborg under dit besøg i Japan, så gør du klogt i at vælge Himeji Castle. Læs mere her.

Kokoen Garden
Som nabo til Himeji Castle finder du en 3.5 hektar stor landskabshave kaldet Kokoen. Den består i virkeligheden af ni haver, der er anlagt som eksempler på forskellige havetyper fra Edo-perioden (1603-1867). Kokoen stod færdig i 1992. Det er en ren lise for sjælen at spadsere rundt her og nyde den fred og ro, som stedet udstråler. Og som et særligt stemningsfuldt bagtæppe har du Himeji Castle’s knejsende borgtårn. Følg dette link, hvis du vil vide mere om Kokoen

Haveidyl med toppen af borgtårnet i baggrunden

Vælger du at besøge både Himeji Castle og Kokoen, kan du ved indgangen til den første af disse to seværdigheder købe en kombinationsbillet og derved spare lidt penge på entreen.

Udsnit af Kokoen med karpedam

Du kan læse mere her om, hvilke attraktioner Himeji og omegn i øvrigt har at byde på.