Japan Rail Pass

Railpasset er på størrelse med en almindelig japansk togbillet

Det er ikke billigt at køre i tog i Japan, og afstandene kan være lange, så har du planer om at rejse rundt i landet, er det en rigtig god ide at investere i et interrailkort, “Japan Rail Pass”, inden du tager hjemmefra. Det vil meget hurtigt tjene sig selv ind. Skulle du være i tvivl, om det kan svare sig for netop din rejse, kan du bruge denne officielle “Rail Pass Calculator.”

Med et sådant pas i hånden kan du rejse over hele landet med Japan Railways inden for en periode på en, to eller tre uger. Også i Tokyo kan du bruge det, lå længe du bruger JR linjer, som for eksempel ringbanen Yamanote.

Kortet kan du kun købe uden for Japan. I Danmark fås det hos Japanspecialist.

I første omgang modtager du en voucher, som du i Japan på nærmere angivne stationer kan ombytte til det egentlige rail pass. Tænk dig godt om, inden du angiver, hvilken dato du ønsker det aktiveret, så du sikrer dig, at du får maksimalt udbytte af det. Passet gælder både til monorailjernbanen, der går imellem Haneda Lufthavn og det centrale Toyko, og hurtigtoget, Narita Express, som forbinder Narita Airport med Tokyo Central Station. I sidstnævnte tilfælde skal du blot huske at få en pladsreservation, som er påkrævet. Den koster ikke noget, hvis du har et Japan Rail Pass. Både i Haneda og Narita kan du ombytte din voucher til det egentlige pas.

Alt efter, hvor længe du skal være væk, kan det måske svare sig at betale den ene vej til og fra lufthavnen kontant.

I øvrigt skal du være opmærksom på, at passet ikke er meget større end en almindelig billet og ikke meget mere robust. Så det gælder virkelig om at passe godt på det, da det repræsenterer en høj værdi. Jeg har selv været ude for, at kortet holdt op med at virke undervejs, formentlig på grund af slitage. Heldigvis befandt jeg mig på det tidspunkt på en station, der var tilstrækkelig stor til, at de kunne forsyne mig med et nyt kort.

Yderligere oplysninger om Japan Rail Pass, herunder priser, finder du på Japanspecialists hjemmeside.

Shinkansen
En vigtig detalje vedrørende Japan Rail Pass er, at det ganske vist gælder til Shinkansen, Japans supereksprestog, som kan skyde en hastighed på omkring 300 km i timen, men ikke til alle afgange. De hurtigste og hyppigste tog kaldes Nozomi og Mizuho. Her kan du ikke bruge kortet. Men ellers er der frit spil og afgange nok.

De fleste vogne er reserverede, men alle tog har et vist antal vogne med “non-reserved seats.” Ved du præcis, hvilken afgang du vil bruge, kan du få en sædereservation uden beregning ved henvendelse til stationens billetkontor. Ellers må du orientere dig om, hvilke togvogne der har ikke-reserverede sæder.

Du kan også komme ud for, at visse togafgange kun har reserverede sæder. Kommer du ud for det, må du også henvende dig på billetkontoret for at få en gratis reservation.

Shinkansen holder så kort tid på stationen, at du må vide præcis, hvilken vogn du skal med og stå ud for den rigtige indgang, når toget kører ind på perronen. Nummeret på hver vogn er omhyggeligt afmærket på perronen. Og toget standser ud for afmærkningerne med millimeter præcision. Du skal dog være opmærksom på, at afmærkningerne ikke er entydige. De enkelte tog kan have forskellige antal vogne, så du er nødt til at orientere dig om præcis, hvor mange din afgang har, så du kan stille dig det rigtige sted.

Det kan anbefales at være i god tid, da der hurtigt kan blive kø ved de forskellige indgange. Det er bedre at stå op og vente 20 min på stationen end at skulle stå op i flere timer i toget, hvis der ikke er ledige pladser nok til alle passagerer.

Japan Rail Pass kan blandt andet bruges til visse afgange med Shinkansen