Japan Rail Pass

Det er ikke billigt at køre i tog i Japan, og afstandene kan være lange, så har du planer om at rejse rundt i landet, er det en rigtig god ide at investere i et interrailkort, “Japan Rail Pass”, inden du tager hjemmefra. Det vil meget hurtigt tjene sig selv ind.

Med et sådant i hånden kan du rejse over hele landet med Japan Railways inden for en periode på en, to eller tre uger. Også i Tokyo kan du bruge passet, lå længe du bruger JR linjer, som for eksempel ringbanen Yamanote.
Kortet kan du kun købe uden for Japan. I Danmark fås det hos Japanspecialisten.

I første omgang modtager du en voucher, som du i Japan på nærmere angivne stationer kan ombytte med det egentlige rail pass. Tænk dig godt om, inden du angiver, hvilken dato du ønsker det aktiveret, så du sikrer dig, at du får maksimalt udbytte af det. Kortet gælder også til hurtigtoget, Narita Express, som forbinder Narita Airport med Tokyo Central Station. Her skal du blot huske at få en pladsreservation, som er påkrævet. Den koster ikke noget, hvis du har et Japan Rail Pass. Og et af stederne, hvor du kan ombytte din voucher er netop Narita Airport.

Alt efter, hvor længe du skal være væk, kan det måske svare sig at betale den ene vej til og fra lufthavnen kontant.
Yderligere oplysninger om Japan Rail Pass, herunder priser, finder du på Japanspecialistens hjemmeside.

Shinkansen
En vigtig detalje vedrørende Japan Rail Pass er, at det ganske vist gælder til Shinkansen, Japans supereksprestog, som kan skyde en hastighed på omkring 300 km i timen, men ikke til alle afgange. De hurtigste og hyppigste tog kaldes Nozomi og Mizuho. Her kan du ikke bruge kortet. Men ellers er der frit spil og afgange nok.

De fleste vogne er reserverede, men alle tog har et vist antal vogne med “non-reserved seats.” Ved du præcis, hvilken afgang du vil bruge, kan du få en sædereservation uden beregning ved henvendelse til stationens billetkontor. Ellers må du orientere dig om, hvilke togvogne der har ikke-reserverede sæder.

Shinkansen holder så kort tid på stationen, at du må vide præcis, hvilken vogn du skal med og stå ud for den rigtige indgang, når toget kører ind på perronen. Nummeret på hver vogn er omhyggeligt afmærket på perronen. Og toget standser ud for afmærkningerne med millimeter præcision.

Det kan anbefales at være i god tid, da der hurtigt kan blive kø ved de forskellige indgange. Det er bedre at stå op og vente 20 min på stationen end at skulle stå op i flere timer i toget, hvis der ikke er ledige pladser nok til alle passagerer.

Japan Rail Pass kan blandt andet bruges til visse afgange med Shinkansen