Den eneste, der kan gøre Jizō rangen stridig som Japans mest populære bodhisattva, er formentlig Kannon. Søger du på nettet, vil du uden tvivl støde på en artikel, der omtaler Kannon som barmhjertighedens gudinde. Og artiklen vil være illustreret med et foto af en gigantisk betonstatue. 

Et godt eksempel herpå er den 42 meter høje Kannon i Takasaki, som byder på en indvendig, trappe, der gør det muligt at komme op og nyde udsigten.

Kannon-statuen i Takasaki blev opført i 1936

Og den er lang fra den højeste af sin art. Siden den blev opført, har der været en tendens til at bygge statuerne højere og højere. Således er Kannon-statuen i Sendai, som stod færdig i 1991 mere end dobbelt så høj som den i Takasaki.

Hankøn eller hunkøn?
Kannon dyrkelsen kom til Japan sammen med buddhismen i det sjette århundrede. Som en bodhisattva af hankøn. Men op igennem århundrederne er det blevet gradvist sværere at kønsbestemme Kannon, indtil han/hun i vor tid tydeligvis har antaget kvindeskikkelse og nu tilbedes som en gudinde.

Kannon-figurerne i Ryusuji Dainichibo templet er vanskelige at kønsbestemme

33 variationer
Kannon dukker op i forskellige sammenhænge og i forskellige versioner. Ifølge overleveringen 33 i alt. En af dem er den tusinde-armede Kannon, som du kan finde i Sanjusangendo Templet i Kyoto. Ja, for at være helt præcis kan du her finde 1001 Kannon-figurer, alle forgyldte. I midten en stor siddende figur og på hver side af den 500 stående figurer, stillet op på rad og række. 

Til trods for navnet har de fleste udgaver af den tusinde-armede Kannon – som i det her tilfælde – kun 42 arme. Til gengæld har han/hun 11 hoveder. Sidstnævnte er for bedre at kunne opdage, når mennesker lider nød. Førstnævnte for bedre at kunne hjælpe dem.

En pudsige ting er i øvrigt, at templets navn betyder 33 gen (et afstandsmål), hvilket tilkendegiver bygningens længde. Det kan næppe være noget tilfælde, at tallet 33 går igen her.

Forgyldte Kannon-statuer på rad og række

Todaiji
Knap så mange arme har den Kannon version, der går under navnet Nyoirin. Som oftest fremtræder han/hun blot med seks. Og nogle Nyoirin har endnu færre. En af dem, som sidder i Todaiji Templet på den store Buddhas venstre side, har kun to. Denne Kannon får nok ikke bevågenhed som fortjent. Ikke på grund af armene, men på grund af den berømte sidemand, der stjæler al opmærksomheden.

Nyoirin kaldes undertiden for Den almægtige Kannon

Ryozen Kannon Temple
I Kyotos Higashiyama område er der en ganske særlig Kannon statue. Hun sidder på taget af en bygning, der umiddelbart synes at kunne synke i knæ under hendes vægt. Og det er måske ikke så mærkeligt, for hun er konstrueret af beton og stål og vejer 500 tons. Alligevel udstråler dette sted en ro og værdighed, der gør stort indtryk og giver en lyst til at gå indenfor.

Ryozen Kannon blev opført i 1955 til erindring om de faldne i Stillehavskrigen. Indenfor i bygningen finder du et mindesmærke for de to millioner japanere, der mistede livet i denne krig. Men ikke nok med det. Også de allierede, der faldt på japansk territorium under krigen bliver mindet her. Og der er endda et kartotek, hvor du kan finde navnene på dem. Ryozen Kannon våger over alle deres sjæle. Hun skelner ikke imellem ven og fjende.

Du kan læse mere om Ryozen Kannon her

Ryozen Kannon statuen er 24 meter høj

Maria Kannon
Under kristenforfølgelserne, der fandt sted i Tokugawa Perioden, blev kimen lagt til en ny type Kannon-statue. Kristne, som var gået under jorden, begyndte at fremstille figurer af Jomfru Maria forklædt som Kannon, ofte med et spædbarn i armene. Inden i disse figurer gemte de et kors, og de dyrkede nu deres kristne tro, ved at tilbede dem.

Kristenforfølgelserne er for længst overstået, men traditionen med at opføre Kannon-statuer med spædbørn i armene er tilsyneladende kommet for at blive. Et af de senere eksempler herpå er Aizu Jibo Kannon i Fukushima, der blev rejst i 1980’erne.

Her kan du læse mere om ”Maria Kannon“. 

Aizu Jibo Kannon er 57 meter høj og kan bestiges indvendig

De ældres beskytter 
Kannon er i det hele taget en aktiv bodhisattva, som påtager sig et utal af opgaver for at beskytte sine tilbedere. Tag for eksempel det lille Imakumano Kannon-ji Tempel i Kyoto, som er kendt for at kunne kurere hovedpine. Men det er ikke alt, hvad templet har at byde på. Der er også et tilbud til især ældre mennesker. Nemlig en version af Kannon, der kan beskytte sine tilbedere imod senilitet og demens.

Her er du vidne til en helt ny rolle, som Kannon har påtaget sig. Et godt eksempel på, hvordan hun udvikler sig i pagt med tiden, for op imod 30 procent af landets befolkning er i dag over 65 år og har behov for enhver form for beskyttelse, som barmhjertighedens gudinde har at byde på.

Her kan du læse mere om Imakumano Kannonji.

Bokefuji, som denne nye version af Kannon kaldes, værner om de ældre

Pilgrimsruter
Rigtig mange har hørt om Shikoku 88, pilgrimsruten på Shikoku med de 88 templer. Men det er langt fra den eneste pilgrimsrute i Japan. Der findes yderligere en række ruter, der fører rundt til en række Kannon-relaterede templer. Ofte i alt 33 af slagsen. Endnu engang tallet 33!

Den ældste af disse, og formentlig Japans ældste pilgrimsrute i det hele taget, hedder Saigoku Kannon Pilgrimsruten. Den er mere end 1000 km lang og involverer Kannon templer overalt i regionen, hvoraf det mest kendte uden tvivl er Kiyomizudera i Kyoto. 

Har du gode ben, samt mod på en enestående vandreoplevelse, kan du her læse meget mere om Saigoku Kannon

Kiyomizudera hører med til Saigoku 33-ruten

Fremtidens Kannon
Men hvad bliver så næste skridt i Kannons udvikling? Kodaiji Templet i Kyoto har et godt bud. En robot, der har til opgave at formidle Buddhas lære på en jævn og ligefrem måde. Herigennem håber templets ledelse at kunne tiltrække et nyt og yngre publikum og skabe interesse for religionen.

Læs mere her om den androide bodhisattva.

Kodaiji templet i Kyoto har store fremtidsplaner